Provincie Drenthe

Gezamenlijk persbericht van Groningen, Fryslân en Drenth

Leren voor Duurzame Ontwikkeling

Assen, 14 september 2004
Persberichtnummer 04-140

De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân werken gezamenlijk het landelijke programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling uit. Dat hebben de respectieve colleges van gedeputeerde staten besloten. Ze stelden daartoe een Noordelijk Ambitiestatement Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2007 (NAS) vast. Nog dit jaar stellen de drie provincies een eerste uitvoeringsprogramma op met concrete projecten. Geïnteresseerde organisaties, bedrijven en overheden kunnen hiervoor de komende maand projectideeën aanleveren.

Leren voor Duurzame Ontwikkeling

In de jaren negentig stimuleerde het rijk met verschillende programmas de ontwikkeling van natuur- en milieu-educatie (NME), zowel in het onderwijs als bij andere doelgroepen. Met het programma Leren voor Duurzaamheid (2000-2003) verbreedde het rijk de aanpak op drie manieren: van natuur en milieu naar duurzame ontwikkeling, van educatie naar leerprocessen en van NME-organisaties naar een breder werkveld. Het nieuwe landelijke programma draagt de naam Leren voor Duurzame Ontwikkeling en loopt van 2004 tot en met 2007. Het voornaamste doel van het programma is het op gang brengen van leerprocessen bij maatschappelijke actoren. De leerprocessen moeten gericht zijn op een meer duurzame afweging. Bij voorkeur sluiten die leerprocessen aan bij lopende projecten of programmas op het gebied van duurzame ontwikkeling. Daarbij wordt vooral gezocht naar aansluiting op projecten of programmas met een grote impact op de maatschappij. Want hoe groter de impact, hoe groter de kans op versnelling van duurzame ontwikkeling.

Noordelijk Ambitiestatement

De provincies Groningen, Drenthe en Fryslân werkten het vorige landelijke programma (Leren voor Duurzaamheid) ieder afzonderlijk uit. Ze constateerden echter dat er verschillende onderwerpen en doelgroepen zijn die het provinciale niveau overstijgen en daarom gebaat zijn bij een gezamenlijke aanpak. Dit vormde de aanleiding voor de huidige samenwerking. De samenwerking leidt naar verwachting ook tot een efficiëntere programma-organisatie. Het NAS vertaalt het landelijke programma in de volgende basisambitie: door het uitvoeren van diverse projecten, waarin de duurzame afweging in praktijk wordt gebracht, wordt een bijdrage geleverd aan een duurzame samenleving in Noord-Nederland. Het NAS richt zich in het bijzonder op vijf themas: ruimtegebruik, duurzame samenleving in kleinere gemeenschappen, energie, water, en bewustwording. Per provincie is voor de gehele planperiode (2004-2007) ruim 600.000 euro beschikbaar aan financiële ondersteuning van Rijk en provincie.

Projectverwerving

De drie provincies werken het NAS dit najaar uit in een uitvoeringsprogramma. Geïnteresseerde organisaties, bedrijven en overheden kunnen hiervoor projectideeën aanleveren tot 15 oktober aaanstaande. Deze ideeën worden voorgelegd aan de Noordelijke Adviesgroep, bestaande uit deskundigen uit het hele veld van duurzaamheid. Deze beoordeelt in hoeverre projectideeën passen binnen het NAS en hoe de projecten gezamenlijk leiden tot realisering van de ambities. Allereerst brengt de Noordelijke Adviesgroep een preadvies uit aan de indiener van het projectidee. Vervolgens kan deze het projectidee eventueel uitwerken tot een projectvoorstel. Op basis hiervan vindt de uiteindelijke besluitvorming plaats. De Noordelijke Adviesgroep voorziet de projectvoorstellen van een advies en legt ze ter besluitvorming voor aan het betreffende college van gedeputeerde staten. De indienende partijen dienen ten minste 15 procent van de projectkosten te dragen.

Een formulier voor het aanmelden van een projectidee is te verkrijgen bij een van de provinciale coördinatoren:

* Provincie Drenthe, Catrien Scholten, tel. 0592-365726, e-mail: c.scholten@drenthe.nl

* Provincie Groningen, Guus Hoen, tel. 050-3164964, e-mail: a.m.a.hoen@provinciegroningen.nl


* Provincie Fryslân, Martijn Iping, tel. 058-2925546, e-mail: m.iping@fryslan.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl