Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

14-9-2004

De overheid en het bedrijfsleven hebben gezamenlijk afspraken opgesteld om de concentratie radongas in huizen te beteugelen. Het ministerie van VROM en werkgeversorganisatie VNO-NCW willen daar de komende jaren 1,7 miljoen euro extra voor uittrekken. Doel is om de concentratie radongas niet verder te laten toenemen en de ventilatie in de woning te verbeteren. Dat hebben staatssecretaris Van Geel en VNO-NCW afgesproken.

Radongas komt van nature voor in de bodem en in grondstoffen voor de bouw. Zeker bij een slechte ventilatie kunnen de radonconcentraties in de woning (het binnenmilieu) aanzienlijk oplopen. In Nederland is de situatie vergeleken met veel regio's in andere landen gunstig. Het is echter gebleken dat de radonconcentraties in nieuwbouwwoningen sinds 1970 aanzienlijk gestegen zijn. Voor een belangrijk deel komt dit door de `kierenjacht`waar sinds die tijd sprake van is in verband met het streven naar vermindering van het energiegebruik. De onbewuste ventilatie is hierdoor afgenomen en daarmee is de noodzaak van bewust ventileren toegenomen.
Naar schatting van de Gezondheidsraad veroorzaakt radon in het binnenmilieu jaarlijks 800 doden. VROM en VNO-NCW vinden dan ook dat een verdere stijging van de hoeveelheid straling in woningen vermeden moet worden (standstil ten opzichte van de periode 1990-1993).

Om dit te bereiken hebben de producenten van bouwproducten de verplichting op zich genomen ervoor te zorgen dat de emissie van radongas uit bouwmaterialen niet verder zal toenemen. In dat kader worden de bouwmaterialen gemonitord en verricht het bedrijfsleven onderzoek om de emissies van radongas uit bouwmaterialen beter te kunnen beheersen. Ook zal extra aandacht worden besteed aan de ventilatie van woningen. Het is de bedoeling dat VROM en VNO-NCW hiervoor de komende tien jaar samen 1,7 miljoen euro extra voor uittrekken. Dit bedrag wordt gelijkelijk over de partijen verdeeld. VROM blijft daarnaast de radonconcentraties in nieuwbouwwoningen monitoren.
Zowel de overheid als het bedrijfsleven zijn ervan overtuigd dat met de huidige afspraken de voorgenomen standstil kan worden bereikt. Het ministerie van VROM ziet daarom af van een verplichte Stralingsprestatienorm, die hetzelfde doel zou hebben. Deze aanpak vloeit voort uit de nota `Nuchter omgaan met risico's', die Van Geel begin dit jaar naa rdeTweedeKamerstuurde.Daarinwerdgeconstateerd dat het radonbeleid al 20 jaar lang in een impasse heeft gezeten. Met deze nieuwe afspraken is deze impasse doorbroken.

Campagne
In verband met de afspraken die met VNO-NCW zijn gemaakt en het actieprogramma Gezondheid en Milieu, start VROM dit najaar de publiekscampagne `Gezond ventileren'. In deze campagne ligt de nadruk op het belang van goede ventilatie in huis vanwege onder meer vochtproblemen, allergenen en radongas. In de reguliere onderzoeksprogramma's besteedt VROM zo'n drie miljoen euro aan onderzoek naar de gezondheidseffecten van het binnenmilieu.

Meer info:

* Dossier Radon: achtergrondinformatie over radon in woningen
* Dossier Vocht en ventilatie: achtergrondinformatie over de risico's van vocht en slechte ventilatie in woningen