Gemeente Haarlem


13 september 2004
sector Stadsbeheer
Julia de Jong, communicatieadviseur
023-5114903
juliadejong@haarlem.nl
237/2004

Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Gemeente start met bodemsanering Wethouder Roodenburgstraat

In opdracht van de gemeente Haarlem heeft het Adviesbureau voor milieutechniek Groenholland diverse bodemonderzoeken uitgevoerd ter plaatse van de Wethouder Roodenburgstraat 15 t/m 41. Dit naar aanleiding van een signaal van een bewoner, die in de achtertuin dubieus materiaal aantrof. Uit de onderzoeken blijkt dat de achtertuinen sterk verontreinigd zijn met PAK (teerachtige stoffen) en cadmium. In de voortuinen van de Wethouder Roodenburgstraat zijn matige tot sterke verontreinigingen met PAK en zink aangetroffen. Deze worden veroorzaakt door een puin- en sintelhoudende bodemlaag, die tijdens de bouw van de woningen aangebracht is.

Uit een per tuin uitgevoerde risico-evaluatie blijkt dat er bij het huidige bodemgebruik 'wonen met tuin' geen actuele risico's zijn voor de volksgezondheid. Wel gelden er voor een aantal percelen gebruiksbeperkingen en is de bewoners afgeraden om voedingsgewassen in de tuin te verbouwen. Het eten van deze gewassen kan namelijk schadelijk zijn. Deze conclusies worden bevestigd door een door de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst uitgevoerde risicoschatting.

De aangetroffen hoge gehalten aan cadmium en PAK overschrijden over het algemeen de zogenoemde achtergrondgehalten zoals beschreven in de Bodemkwaliteitskaart van de gemeente Haarlem. Het gaat dus niet om stoffen die daar van nature voorkomen. Om deze reden heeft het college van B en W, in overleg met de bewoners, besloten om een leeflaagsanering uit te voeren. Hierbij wordt in de voor- en achtertuinen circa één meter grond ontgraven en vervangen door schone grond. De werkzaamheden starten op 13 september 2004. Naar verwachting duurt de sanering in totaal circa 6 weken. Na afloop van de sanering wordt gestart met de herinrichting van de tuinen. Ook wordt in het najaar van 2004 de openbare weg herbestraat.

Haarlem werkt aan een veilige en gezonde bodem
Een deel van het Haarlemse grondgebied is verontreinigd. Deze verontreiniging is ofwel ontstaan door menselijke activiteiten in het verleden ofwel do or natuurlijke processen. De gemeente kan niet alle verontreiniging in één keer aanpakken. Daarom wordt de prioriteit gelegd bij de meest risicovolle plekken, gebieden in ontwikkeling en gebieden die geherstructureerd worden. Gestreefd wordt om op die locaties een veilige en gezonde bodem terug te krijgen. Het landelijke beleid bij bodemsanering is om niet meer te doen dan strikt noodzakelijk. Om die reden voert de gemeente vaak zgn. leeflaagsaneringen uit. Dit wil zeggen dat er tot circa een meter diepte nieuwe grond aangebracht wordt. Het uiteindelijke streven is om voor 2030 álle bodem aan te pakken die niet veilig genoeg is voor de gewenste functie.

---- --