Leger des Heils

Banken helpen daklozen aan bankrekening


- September 13, 2004 - 4:06 PM

Convenant voor basisbankrekening werkt

Banken hebben meer dan duizend mensen, waaronder veel daklozen, weer aan een bankrekening geholpen. Met de inwerkingtreding van het NVB Convenant pakket primaire betaaldiensten in 2001 is de toegang tot het betalingsverkeer verbeterd voor mensen die als gevolg van hun verleden geen toegang hadden tot het elektronisch betalingsverkeer. Dit blijkt uit het evaluatierapport Een bankrekening voor iedereen dat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en het Leger des Heils (LdH) op 13 september 2004 aan minister Gerrit Zalm aanbieden.

Bijna drie jaar na invoering van het Convenant blijkt, dat in goed en constructief overleg tussen de betrokken partijen een probleem wordt opgelost en de dreiging van sociale uitsluiting van bepaalde kwetsbare groepen wordt verminderd, aldus Hein Blocks, directeur van de NVB. Met een extra inspanning van de banken in juli en augustus 2004 zijn nog eens honderden cliënten van het LdH aan een basisbankrekening geholpen. Met dit convenant hebben de banken hun maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen en wordt de toegang tot het betalingsverkeer voor een ieder gewaarborgd, aldus Blocks.

Uit het rapport blijkt nog wel een aantal knelpunten, waarover partijen verder zullen overleggen. Zo moet de bekendheid met het Convenant verder worden vergroot. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheid, banken, hulpverleningsorganisaties en gemeentelijke sociale diensten. Via de banken, kredietbanken en hulpverleningsorganisaties zijn inmiddels 75.000 door de NVB ontwikkelde folders verspreid.

Lt.-kolonel Ine Voorham, directeur van het LdH, is blij met de ontstane samenwerking en de mogelijkheden die de basisbankrekening biedt. De basisbankrekening is een onmisbaar onderdeel van de integrale oplossing die wij voorstaan om kwetsbare mensen met schulden een nieuw perspectief te kunnen bieden. Hiervoor is het noodzakelijk dat iedereen, naast toegang tot een bankrekening, ook toegang krijgt tot adequate schuldhulpverlening. Het LdH heeft met de koepelorganisatie van de gemeentelijke kredietbanken (NVVK) hiervoor weliswaar een effectieve methode ontwikkeld maar de introductie van dit Schuld onder Dak-programma laat bij de meeste gemeenten nog op zich wachten. De schuldenproblematiek zal pas echt worden opgelost als een einde wordt gemaakt aan overkreditering. Ik hoop dat de nieuwe Wet financiële dienstverlening (Wfd) dit drastisch zal aanpakken. Overigens zal het LdH, dat nog altijd voor duizenden cliënten het inkomen beheert, vermoedelijk ook zelf geconfronteerd worden met deze wet. Lt.-kolonel Voorham is hierover niet verontrust: We hebben al een ontheffing van art. 82 van de Wet toezicht kredietwezen, daar kan een tweede ontheffing in het kader van de Wfd nog wel bij. Maar eigenlijk is het gek dat een hulpverleningsorganisatie zoals het Leger des Heils als bank wordt aangemerkt.

--------------
Het Convenant pakket primaire betaaldiensten:
Het Leger des Heils trok in 1999 aan de bel bij de minister van Financiën toen bleek dat een grote groep daklozen geen bankrekening meer kon krijgen als gevolg van vaak hoge schulden.

De NVB stelde in 2001 na overleg met het Leger des Heils en het ministerie van Financiën het convenant pakket primaire betaaldiensten vas. Het convenant wordt onderschreven door ABN AMRO Bank, Fortis Bank, ING Bank, Postbank, Rabobank en SNS Bank.

De banken die dit Convenant hebben onderschreven onderkennen vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid dat het van groot belang is dat zoveel mogelijk mensen een laagdrempelige toegang hebben en houden tot het betalingsverkeer. Daarom bieden zij in principe aan iedere meerderjarige met een vaste woon- of verblijfplaats in Nederland dan wel met een postadres bij een erkende hulpverlenings- of overheidsinstantie en die zich conform de Wet identificatie bij financiële dienstverlening kan legitimeren, een pakket primaire betaaldiensten.

Het principe van een pakket primaire betaaldiensten geldt alleen voor één bankrekening van een particuliere cliënt. Het pakket omvat:
· het uitvoeren van overschrijvingen binnen Nederland, zowel met gebruikmaking van overschrijvingsformulieren als acceptgiros;
· het verlenen van incassomachtigingen aan derden om bepaalde bedragen van de bankrekening af te schrijven;

· een bankpas met PIN-code en al dan niet voorzien van een Chipknip of Chipper, voor gebruik van geldautomaten (tenminste die van de eigen bank) en betaalautomaten in Nederland,

· het verkrijgen van rekeningafschriften.