Gemeente Alkmaar


Open Monumentendag 2004: `Alkmaar beschermd'

Alkmaar, 31 augustus 2004

Op 11 september 2004 zijn in en rond Alkmaar in het kader van Open Monumentendag ruim tachtig monumenten van binnen te bekijken. Het thema is dit jaar `Alkmaar beschermd', dat is afgeleid van het landelijke thema verdediging.

Op zaterdag 11 september van 10.00 tot 17.00 uur openen - met behulp van een groot aantal vrijwilligers - ruim tachtig monumenten voor de achttiende maal hun deuren voor het publiek. De Grote Kerk vormt het centrale punt van de Open Monumentendag: er is gratis informatie om mee te nemen, er is een historische markt en er zijn demonstraties van restauratieambachten.

Alkmaar beschermd
Het nationale thema van Open Monumentendag is verdediging. In Alkmaar is dit thema vertaald in `Alkmaar beschermd'. In een gratis boekje met deze titel wordt een route langs alle monumenten beschreven. Het boekje is vanaf begin september af te halen bij het Archeologisch Centrum, het Regionaal Archief, de Centrale Bibliotheek, het Stedelijk Museum, het Stadskantoor en VVV.

Binnen het thema wordt van alles georganiseerd in de stad. Zo kan er met een gids een boottocht worden gemaakt langs 16e-eeuwse bolwerken (een gratis toegangskaart vooraf afhalen bij VVV). Er is een tentoonstelling en een lezing over stadsverdediging in de centrale bibliotheek en in het Stedelijk Museum kunnen bezoekers aan de hand van een beschrijving een rondgang maken langs objecten van verdediging.

Speciaal voor de landelijke opening van Open Monumentendag, die dit jaar in Alkmaar plaatsvindt, geeft de gemeente Alkmaar een publicatie uit over stadsverdediging. Het heet `Alkmaar in de Verdediging' en wordt tijdens de opening gepresenteerd. Het is vanaf 11 september voor EUR 3 verkrijgbaar bij het Archeologisch Centrum en het Regionaal Archief (en op open monumentendag zelf ook bij de gemeentelijke informatiestand in de Grote Kerk).

Verrassing
Bij veel monumenten is het niet alleen mogelijk binnen een kijkje te nemen, maar staat de bezoeker een aangename verrassing te wachten. In het Wildemanshofje bijvoorbeeld worden gedichten voorgedragen en in de pakhuizen De Vigilantie en De Koopman kan van muziek worden genoten. In het atelier van de glazenier is alles over glas in lood te leren en meubelmaker P. Koorn geeft workshops. Op andere plekken is een tentoonstelling ingericht of staat een kopje koffie klaar. Al deze speciale traktaties staan in het gratis routeboekje.

Groeiende traditie is een bezoek aan het 17e-eeuwse uurwerk in de Waagtoren en de restauratie van het middeleeuwse koorgewelf in de Grote Kerk (gratis toegangskaart vooraf afhalen bij VVV). Het volledige programma met de starttijden staat achter op het routeboekje Alkmaar Beschermd.

De open monumenten bevinden zich voornamelijk in en om de historische binnenstad, maar ook in Koedijk en Oudorp zijn een aantal monumenten te bewonderen. In Koedijk zijn de Christengemeentekerk en graanmaalderij Bosch met het bijbehorende authentiek ingerichte woonhuis te bezoeken, in Oudorp zijn de kerken, het oude raadhuis en drie molens geopend.

Nieuwe deelnemers
Dit jaar hebben zich vijf nieuwe deelnemers aangemeld voor Open Monumentendag. Bezoekers zijn voor het eerst welkom in een opmerkelijk Amsterdamse School woonhuis op Lyceumstraat 82, een sjiek grachtenpand op Oudegracht 218, een oud kaaspakhuis met een verrassend interieur op Achterstraat 15, de voormalige steenkolenloods op Kanaalkade 16 en in Kanisstraat 1, één van de oudste stenen huizen in Alkmaar. De eigenaar van Koningsweg 78 rond dit jaar zijn jarenlange restauratieproject af zal waarschijnlijk voor de laatste maal open zijn. Een bezoek aan Koningsweg 85, het Hofje van Bijlevelt, is zeker ook de moeite waard: daar is onlangs een 17e-eeuwse plafondschildering vrij gelegd.

Rooster
Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Grote Kerk heeft speciaal voor deze Open Monumentendag een bijzonder initiatief. Zij geven het beeld van de patroonheilige van de Grote Kerk, Sint Laurens, zijn vermiste ijzeren rooster weer terug. Martelaar Laurens droeg het als attribuut, als verwijzing naar zijn vuurdood. Het rooster is in 1730 naar beneden gevallen en zal na 274 jaar worden herplaatst. Het wordt op zaterdag 11 september om 10.00 uur door burgemeester mw. Marie van Rossen worden onthuld.

Meer informatie over Open Monumentendag is te vinden op de websites http://http://internet/monument/index.htm (lokaal) en www.openmonumentendag.nl (landelijk

31 augustus 2004