Gemeente Den Helder

07-09-2004 Open Monumentendag 2004 : Merck toch hoe sterck

Zaterdag 11 september vindt alweer de 18e Open Monumentendag plaats. Dit jaar staat deze dag helemaal in het teken van verdediging. Aanleiding voor het thema is dat we dit jaar het driehonderdste sterfjaar van de beroemde Nederlandse vestingbouwer Menno van Coehoorn herdenken. Daarom staan monumenten van verdediging, zoals vestingsteden, linies, forten, kazernes en kastelen dit keer extra in de belangstelling. Natuurlijk hoort ook de Helderse liniedijk in dit rijtje thuis. De landelijke titel: Merck toch hoe sterck is afkomstig uit Valerius Gedenckklanck en verwijst naar het taaie verzet van de vesting Bergen op Zoom tegen de Spaensche scharen in de Tachtigjarige Oorlog.

Nog even wat feiten op een rij
Ongeveer tweehonderd jaar geleden gaf Napoleon (1811) de opdracht de verdediging van Den Helder te verbeteren. Dit was geen luxe. De verdediging van de haven leek tot dat moment immers nergens op. Dat werd nog eens overduidelijk bewezen in 1799, bij de inval van de Engelsen en de Russen. In een oogwenk braken de vijandelijke troepen door de Helderse verdediging. En hoewel men in 1803 al plannen maakt voor verbetering, worden die pas in 1807, wegens geldgebrek, ten dele geaccepteerd. De bedekte gemeenschapslinie (de "Linie") wordt aangelegd, maar voor de forten is dan nog geen geld. Daar moet Napoleon zelf aan te pas komen. In 1811 brengt hij persoonlijk een bezoek aan Den Helder - hieraan danken we nog de naam "Keizerstraat"- en op 31 oktober 1811 wordt bij decreet het Nieuwe Diep als oorlogshaven aangewezen. Er wordt begonnen met de bouw van de forten. Gebouwd worden Lasalle (Erfprins), Morland (Kijkduin), l'Ecluse (Dirksz. Admiraal) en Du Gommier (Oost- en Westoever, vanaf 1823), plus nog wat kleinere batterijen langs de kust en een ten zuiden van Kijkduin. De verdedigingslinie groeide en werd in de loop der jaren versterkt en verbeterd. Helder groeide mee en ontwikkelde zich in de 20ste eeuw tot de middelgrote stad Den Helder. In diezelfde 20ste eeuw brokkelde de functie van de Stelling als verdedigingsbolwerk tegen de vijand af en na de Tweede Wereldoorlog had niemand nog veel belangstelling voor dit cultuurhistorische monument.

Stichting Stelling van Den Helder
Ongeveer vijftig jaar later herleeft de belangstelling voor de Linie. In 1989 realiseerde een aantal Heldernaren zich het belang van de Stelling en besloot zich in te zetten voor haar behoud en herstel. Zij richtten de Stichting Stelling van Den Helder op en begonnen met een actieve lobby richting gemeente en provincie. Met resultaat. Vandaag de dag wordt hard gewerkt aan de verschillende forten en spannen gemeente, provincie en stichting zich gezamenlijk in voor de restauratie. Fort Kijkduin beet de spits af en is inmiddels veranderd in een bezienswaardigheid voor toeristen, een museum, restaurant en unieke trouwlocatie. Maar hier stopt het herstellen niet. Ongeveer een jaar geleden verdiepten H+N+S Landschapsarchitecten zich in de mogelijkheden tot herstel van de liniedijk. Zij deden onderzoek en maakten plannen. Deze zijn op 22 juni 2004 gepresenteerd aan alle betrokken partijen en organisaties en enthousiast ontvangen. Als alles volgens schema verloopt, starten we nog dit jaar met de uitvoering.

Wandelen over de liniedijk
Deze Open Monumentendag biedt dan ook een uitgelezen moment over die liniedijk te wandelen of te fietsen en de verdedigingswerken van Den Helder eens goed onder de loep te nemen. Waan u even in de tijd van Napoleon of in de tijd van de Noormannen. En probeer u voor te stellen hoe de dorpen Huisduinen en Helder zich in 800 met een handvol kanonnen moesten verdedigen tegen de invasie van de Noormannen. U zult ongetwijfeld zelf constateren dat Den Helder een echte vestingstad is. En dat we met de Stelling een uniek en prachtig cultuurhistorisch monument in handen hebben. En dat denken wij niet alleen. Niet voor niets wil de Rijksdienst voor Monumentenzorg de Stelling het officiële keurmerk beschermd stadsgezicht geven. Zo krijgt de Stelling een heel andere betekenis voor Den Helder dan voorheen, maar is zij opnieuw van groot belang voor de ontwikkeling van onze stad. En daarmee is de cirkel rond.

Wilt u meer weten?
U kunt hier heel veel (achtergrond) informatie vinden over en rond de activiteiten op Open Monumentendag. En natuurlijk zijn we de kinderen niet vergeten! Heeft u vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u contact opnemen met mevrouw M.F. Laan, beleidsmedewerker Cultuurhistorie per telefoon, 0223-678 838 of via de e-mail, info@denhelder.nl.

Het programma op zaterdag 11 september.