European Commission

CES/04/104

Brussel, 10 september 2004

STIMULERING VAN HET ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA: EESC WIL SPECIFIEKE MAATREGELEN VOOR DE OPRICHTING VAN NIEUWE ONDERNEMINGEN EN TER BEVORDERING VAN DE GROEI

Europese en nationale politici en ambtenaren wijzen al een aantal jaren lang op de noodzaak "eerst aan de kleintjes te denken".* In een nieuw ontwerpadvies van Ben Butters (groep I, werkgevers, Verenigd Koninkrijk) roept het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) de beleidsmakers op om die woorden om te zetten in daden als de EU een klimaat wil creëren waarin nieuwe en bestaande bedrijven tot bloei kunnen komen. Alleen dan zal de EU de mondiale concurrentie aankunnen en haar doelstellingen op het vlak van werkgelegenheid en groei kunnen halen. Daarnaast moeten Europese beleidsmakers op zoek naar manieren om het ondernemerschap van zijn "dramatische bijklank" te ontdoen. Specifieke groepen van de bevolking zoals jongeren of ouderen (of die nu al dan niet een baan hebben) moeten worden aangemoedigd om ondernemerschap serieus te overwegen als een realistische en goede carrièremogelijkheid. Dat is de insteek van genoemd ontwerpadvies over de Mededeling van de Commissie getiteld "Actieplan: de Europese agenda voor ondernemerschap", dat naar verwachting tijdens de zitting van het EESC op 15 september as. zal worden goedgekeurd.

"Kleine en middelgrote ondernemingen produceren een steeds groter deel van het BBP en zorgen voor steeds meer werkgelegenheid en zijn daarom cruciaal voor meer economische groei en welvaart," aldus Butters. "Tevens vindt er in het MKB veel innovatie plaats, een van de sleutelelementen uit de Lissabonstrategie en het Lissabonproces van de EU."

"Europa dient voor de juiste, d.w.z. echt praktische regelgeving te zorgen, zodat meer mensen worden gestimuleerd voor zichzelf te beginnen."

Butters wijst er ook op dat de lidstaten verantwoordelijk zijn voor de doorvoering van veel van de veranderingen die nodig zijn om in Europa een ondernemervriendelijker klimaat te creëren, een ander kernpunt uit de Lissabonstrategie.

Informatie voor redacteurs: De Commissie stelt in bovengenoemde Mededeling een actieplan bestaande uit vijf punten voor ter bevordering van een "ondernemender" Europa. Met dat actieplan moet de ondernemingsgeest in de EU worden aangewakkerd.

Het EESC geeft in zijn ontwerpadvies aan zich geheel te kunnen vinden in de in het actieplan genoemde vijf strategische gebieden, maar kritisch te staan tegenover het gebrek aan specifieke actiepunten, die voor een succesvolle uitvoering van het actieplan wel vereist zijn. In het bijzonder wijst het EESC erop dat er in het actieplan een betere balans zou moeten bestaan tussen risico en beloning voor ondernemers.

In dit ontwerpadvies, dat het vervolg vormt op een in september 2003 uitgebracht overwegend positief advies over het Groenboek van de Commissie over ondernemerschap in Europa, verklaart het EESC daarnaast teleurgesteld te zijn dat het niet is gelukt de kansen te benutten die zich tijdens de eerste raadplegingsronde voordeden.

Klik hier om het ontwerpadvies dat tijdens de zitting zal worden behandeld te downloaden.

Klik hier om de agenda van de septemberzitting van het EESC te downloaden.

Ben Butters, lid van het EESC en directeur van smallbusinesseurope wil tijdens de zitting graag ingaan op vragen en opmerkingen. Neem voor meer informatie contact op met de Persdienst van het EESC.


* D.w.z. dat in Europese wetsvoorstellen rekening moet worden gehouden met de gevolgen voor het MKB. Voor nadere informatie kunt u terecht bij Vasco de Oliveira of Tristan Macdonald (persdienst van het EESC, Belliardstraat 99, B-1040 Brussel).
Tel.: 02 546 9396/9586; GSM: 0475 753 202 E-mail: press@esc.eu.int

Website: http://www.esc.eu.int/press/index_en.asp

Het Europees Economisch en Sociaal Comité is een Europees adviesorgaan, dat sinds zijn oprichting in 1957 (Verdrag van Rome) als officiële spreekbuis van de diverse sociaal-economische geledingen binnen het maatschappelijk middenveld fungeert. Dankzij zijn adviserende functie hebben zijn leden, en dus ook de door hen vertegenwoordigde organisaties, de mogelijkheid om deel te nemen aan het Europese besluitvormingsproces. Het EESC telt 317 leden, die voor een periode van vier jaar door de Europese Raad worden benoemd.