Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
10 september 2004

MINISTERRAAD STEMT IN MET HERZIENING GEDRAGSTOEZICHT

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met verzending van het derde deel van het wetsvoorstel op het Financieel Toezicht (Wft), het deel Gedragstoezicht, naar de Raad van State. Met de Wft wordt de herziening van het toezicht op de financiële sector afgerond.

Waar er vroeger sprake was van duidelijke afbakeningen van de verschillende financiële sectoren, vervagen de grenzen tegenwoordig steeds meer. Zo houdt een bank zich tegenwoordig niet alleen bezig met bankactiviteiten, maar verkopen banken ook verzekeringen en effecten. Hierdoor werden de bestaande toezichthouders steeds vaker geconfronteerd met vraagstukken die breder zijn dan de sector waarop zij toezicht houden. Om deze reden is het toezicht op de financiële sector in 2002 hervormd en is het functionele toezichtmodel ingevoerd. Binnen dit model wordt het zogenaamde gedragstoezicht op financiële ondernemingen uitgeoefend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het prudentieel toezicht - dat wil zeggen het toezicht op de soliditeit van financiële ondernemingen - is toebedeeld aan De Nederlandsche Bank (en de Pensioen- & Verzekeringskamer). Dit vormde de eerste fase van de herziening van het financieel toezicht.

Sinds enige tijd is de tweede fase van deze herziening in volle gang. In deze fase worden acht bestaande financiële toezichtwetten vervangen door één functioneel ingerichte Wet op het financieel toezicht. Deze zal bestaat uit een algemeen deel, een deel dat betrekking heeft op prudentieel toezicht, een deel dat betrekking heeft op het gedragstoezicht en een deel dat betrekking heeft op betalings- en effectenafwikkelsystemen. Doel van deze omvangrijke wetgevingsoperatie is een doeltreffender, marktgerichter en efficiënter toezicht op de financiële marktsector. Zo zorgt de Wft voor minder regels en lagere administratieve lasten voor het bedrijfsleven. Ten slotte biedt de herziening de gelegenheid om het toezichtmodel ook inhoudelijk op enkele specifieke onderdelen te moderniseren.

Het algemeen deel is in februari van dit jaar voor advies bij de Raad van State ingediend. In juni is het prudentieel deel naar de Raad van State verzonden. Tegelijk met het Gedragsdeel zijn enkele afrondende delen uit het Algemeen deel aan de Raad van State verzonden, waarin onder andere de samenwerking tussen DNB en de AFM, de samenwerking met buitenlandse financiële toezichthouders en de publicatiebevoegdheid van de toezichthouders wordt geregeld.

Het Deel Gedragstoezicht bevat wettelijke regels die gericht zijn op ordelijke en transparante marktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en op een zorgvuldige omgang met cliënten. De AFM voert dit toezicht uit. In dit deel van de Wft worden onder andere de volgende wetten en wetsvoorstellen geïntegreerd: de Wet toezicht effectenverkeer (Wte 1995), het wetsvoorstel financiële dienstverlening (Wfd), de Wet toezicht beleggingsinstellingen (wetsvoorstel tot wijziging van de Wtb) het wetsvoorstel melding zeggenschap en kapitaalbelang in ter beurze genoteerde vennootschappen (Wmz) en het wetsvoorstel marktmisbruik.

De verwachte inwerkingtreding van de Wft is medio 2005.

RVD, 10.09.2004