ANBO EN ANDEREN

Gemeente vaak doorslaggevend voor koopkracht 65-plusser

Utrecht, 10 september 2004

Gemeente vaak doorslaggevend voor koopkracht 65-plusser Ouderenbonden leggen armoedebeleid van gemeenten onder de loep

Uit een onderzoek van het NIBUD, uitgevoerd in opdracht van de ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO, blijkt dat ouderen met een minimaal inkomen zonder gemeentelijke ondersteuning in armoede vervallen. Wanneer de betreffende huishoudens namelijk geen gebruik maken van categoriale regelingen, kwijtscheldingen, belastingteruggave en individuele bijzondere bijstand, zijn zij niet in staat in hun basisbehoeften te voorzien. De AOW is dus blijkbaar onvoldoende om van te leven. Dit baart de ouderenbonden grote zorgen.

Actieweek
Naar aanleiding van dit onderzoek organiseren de ouderenbonden van 13 tot en met 17 september een actieweek. Ongeveer 100 plaatselijke afdelingen van de ANBO, PCOB en Unie KBO zullen volgende week het rapport 'Gulden regels, een onderzoek naar de gemeentelijke inkomensondersteuning aan 65-plussers' aanbieden aan hun gemeentebesturen. Hierbij zal de gemeente worden gewezen op haar zware verantwoordelijkheid en worden aangespoord om een zeer actief beleid te voeren.

NIBUD-onderzoek
Uit het onderzoek blijkt dat er in de helft van de onderzochte gemeenten grote verschillen bestaan tussen de manier waarop de gemeenten omgaan met inkomensondersteuning aan mensen met een laag inkomen. Dit verschil kan zelfs oplopen tot 164 euro per maand, oftewel een koopkrachtverschil van ruim 16 procent. Deze inkomensongelijkheid is in de eerste plaats een ongewenst gevolg van het landelijke beleid om de koopkracht van met name zorgbehoevende ouderen via gemeenten te repareren. Algemene, landelijke regelingen voor groepen ouderen verdienen volgens de ouderenbonden de voorkeur.

Met dit rapport willen de ouderenbonden de gemeenten stimuleren tot het uitvoeren van diverse categoriale regelingen, een ruimhartig individueel ondersteuningsbeleid voor de minima en het geven van zeer gerichte voorlichting over alle mogelijkheden. Bovendien dient hierbij de bureaucratische rompslomp tot een minimum te worden beperkt. Op deze manier kan volgens de ouderenbonden de armoede onder ouderen op gemeentelijk niveau worden bestreden. Daarnaast zullen de ouderenbonden ANBO, PCOB en Unie KBO bij het kabinet aandringen op algemene, landelijke maatregelen om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Te denken valt hierbij aan het invoeren van een tegemoetkoming in de cumulatie van zorgkosten en het schrappen van eigen bijdragen.