Gemeente 's-Hertogenbosch

10-09-2004

Eén centraal milieustation

's-Hertogenbosch telt drie milieustations waar inwoners tegen betaling afval heen kunnen brengen. De komende maand beslist de gemeenteraad over een faserings-voorstel om in 2007 tot één centraal milieustation De Meerendonk te komen, waarbij tussentijds milieustation Rosmalen normaal openblijft en milieustation Maashoeve per 1 januari 2005 wordt gesloten. Samen met de invoering van een kostendekkend poorttarief per 1 januari 2005 moeten deze maatregelen uiteindelijk leiden tot ⬠750.000,- aan structurele jaarombuigingen.

Voor burgers is een milieustation onmisbaar om doordeweeks en 's zaterdags zelf afval te kunnen wegbrengen. De gedachte achter het fysieke herinrichten en centraliseren van de milieustations is dat met vlotter laden en lossen en soepeler betalen op één locatie uiteindelijk méér bezoekers beter en sneller geholpen kunnen worden en dat dit de gemeente uiteindelijk jaarlijks ⬠750.000,- bespaart. Voorlopig wordt daarbij gedacht aan de installatie van extra weegbruggen op station De Meerendonk aan de Poeldonkweg, waarbij zowel vracht- als personenauto's hun betaalde afvalstromen sneller kunnen in- en uitwegen en gebruik kunnen maken van een betaalkaartjessysteem zoals bij parkeergarages. Voor een betere verkeersdoorstroming kunnen daarnaast ook de containerplaatsingen en de afvalrouting worden aangepast.

Vanaf 1 januari 2005 geldt één uniform kostendekkend afvalbrengtarief voor zowel burgers als bedrijven. Het kostendekkend tarief van ⬠0,20 per kilo gaat gelden voor puin, grof huisvuil, restafval, hout en grond. Gratis afvalstromen voor huishoudens blijven of worden asbest, KCA, velgloze autobanden, papier, metaal, textiel, glas, groenafval en wit- & bruingoed. Het hogere kostendekkend tarief is in feite al goedgekeurd tegelijk met de Kadernota 2005. Uit recent onderzoek blijkt dat 64% van de burgers weinig of geen gebruik maakt van het milieustation en dat een kleine groep van 12% er juist veel heen gaat. Gezien het principe dat de vervuiler zou moeten betalen, is het dan eerlijker om de (veel)gebruikers een kostendekkend tarief te laten betalen voor verwerking van hun eigen afval, in plaats van iedereen daar aan te laten meebetalen via de gemeentelijke afvalstoffenheffing.

Maar omdat het inrichten van een centraal milieustation De Meerendonk als geheel meer tijd kost, wordt het beter geacht om niet beide andere milieustations tegelijk per 1 januari 2005 te sluiten, maar er een nog twee jaar open te houden bij wijze van reservecapaciteit. Het gaat om station Maashoeve aan de Burgemeester Godschalxstraat of station Rosmalen aan de Vliertwijksestraat. Het voorstel is om het laatste langer open te houden, want dit kan in elk geval meer bezoekers aan.