Universiteit van Tilburg

Promotie psychologe Antje Eugster

Langdurige stress vermindert kans op IVF-succes

Uit onderzoek naar angstgevoelens onder vrouwen voor en na hun eerste, niet-geslaagde IVF-behandeling concludeert psychologe Antje Eugster dat langdurige stress de kans op een succesvolle volgende IVF-behandeling vermindert. Acute (kortstondige) angst voor de behandeling blijkt geen risicofactor. Eugster promoveert op 10 september aan de Universiteit van Tilburg.

Het ondergaan van een IVF-behandeling is een emotionele en fysieke belasting zowel voor de vrouw als haar partner. Gangbare reacties tijdens een behandeling zijn angst en depressie gevoelens. Vooral het wachten op de uitslag wordt als stressvol ervaren. Na een niet geslaagde behandeling overheersen gevoelens van verdriet, depressie en woede.
Wetenschappelijke studies naar de invloed van spanningen op het succes van een IVF-behandeling hebben tot nu toe tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Sommige onderzoekers melden een negatieve invloed, andere rapporteren geen invloeden en er zijn zelfs positieve effecten bericht. De Tilburgse psychologe drs. Antje Eugster concludeert uit de literatuurstudie in haar proefschrift Psychological factors in infertility and IVF treatment outcome dat de tegenstrijdige vondsten deels het resultaat zouden kunnen zijn van een verschillende invloed van acute en chronische stress. In de onderzoeken is daar geen onderscheid in gemaakt. Eugster testte haar hypothese in praktijk via een onderzoek onder 47 vrouwen waarbij de eerste IVF behandeling niet geslaagd was. Bestudeerd werd wat het effect van kortstondige (acute) -en langdurige stress reacties op het resultaat van de tweede IVF behandeling was. De aandacht ging hierbij uit naar angst als een emotionele stress reactie. Hoge scores op angst voor en na de eerste IVF-behandeling beschouwt Eugster als indicatoren van langdurige angst (episodische angst). Een hoge score op angst alleen voor of na de eerste behandeling werd gezien als aanwijzing voor acute angst.

Risicofactor Eugster vond voorlopig bewijs dat kortstondige en langdurige stress reacties daadwerkelijk verschillend effect hebben. Vrouwen met episodische angst bleken minder kans te hebben om zwanger te raken bij de tweede IVF behandeling dan vrouwen die niet episodisch angstig waren. Dit effect werd niet gevonden bij acute angst. De onderzoekster pleit er voor dat in toekomstig onderzoek meer aandacht besteed wordt aan de verschillen tussen acute, episodische en chronische stress reacties. Wanneer nieuw onderzoek in een grotere steekproef dezelfde resultaten laat zien, kunnen interventie studies ontwikkeld worden om die vrouwen te helpen die minder kans hebben op een positieve behandelingsuitkomst na IVF.

Drs. A. (Antje) Eugster (1966) volgde na het vwo een opleiding in het reiswezen en werkte enkele jaren als administratief medewerkster bij een ziektenkostenverzekeraar. In 1991 startte zij de studie psychologie aan de Universiteit van Tilburg; in 1995 studeerde zij af in gezondheids- en omgevingspsychologie. In 1996 startte zij het bovenstaande promotieonderzoek naar psychologische factoren in fertiliteit. Momenteel werkt Eugster als onderzoeker bij Tranzo, het Wetenschappelijk Centrum voor Transformatie in Zorg & Welzijn van de UvT.

Noot voor de pers
De promotieplechtigheid vindt plaats op vrijdag 10 september om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg. Promotores zijn prof.dr. A.J.J.M. Vingerhoets, prof.dr. G.L.M. van Heck en prof.dr. J.M.W.M. Merkus. Het proefschrift is getiteld 'Psychological factors in infertility and IVF treatment outcome' (ISBN 90 9018239 X). Journalisten kunnen een exemplaar opvragen bij de Afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail:voorlichting@uvt.nl. Antje Eugster is bereikbaar via tel: 013 535 4266 en e-mail: a.eugster@uvt.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/ Laatst gewijzigd: woensdag 25 augustus 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen