BENECKE N.I.

Voortbestaan TBS bedreigd

TBS: WEG ERMEE!!??
Bestaansrecht van terbeschikkingstelling: maatschappelijke, psychiatrische en juridische dilemma's

Symposium

Vrijdag 10 september 2004, 9.45 - 16.45 uur
Theater & Congrescentrum De Flint, Amersfoort

Het bestaansrecht van terbeschikkingstelling (TBS) staat ernstig ter discussie. Er gaat geen week voorbij of een minister, de Tweede Kamer, een jurist of een gevangenisdirecteur doet hierover een opzienbarende uitspraak in de media. Een greep uit recente krantenkoppen: 'Opsluiten TBS'er duivels dilemma', 'Zeven TBS'ers lopen vrij rond', 'Kamer valt over Donner heen wegens TBS', 'Donner legt verlof TBS'ers aan banden'. En dan was daar natuurlijk nog de affaire in mei toen een patiënt niet terugkeerde van zijn proefverlof en die vervolgens een 13-meisje uit Eibergen ontvoerde.

Het aantal TBS'ers groeit explosief. Ter illustratie: in 1995 waren er ongeveer 850 tbs'ers, tegen ruim 1600 in 2004 tot nu toe. Het aantal TBS-plaatsen is ook gestegen, echter minder snel dan het aantal tbs'ers. Hierdoor is een aanzienlijk tekort ontstaan. Bovendien rijzen de kosten de pan uit. Zo moet de overheid aan elke delinquent die op een TBS-plaats wacht een flinke dagvergoeding betalen.

In de praktijk volgt de rechterlijke macht veelal het advies van de psychiater wanneer het gaat om de eventuele verlenging van de TBS. De advocaat voert nogal eens een achterhoedegevecht. De maatschappij kijkt steeds kritischer naar het (vermeende) effect van de maatregel en het prijskaartje dat daaraan hangt. Dit doet de druk op de TBS toenemen. Alle geledingen die zich met de TBS bezighouden, merken deze druk. Zo valt het advocaten op dat terbeschikkingstelling steeds meer een alternatief is geworden voor levenslange gevangenisstraf. Er zijn inmiddels 80 longstayplaatsen voor TBS'ers. Psychiaters moeten adviseren omtrent verlenging, maar tegelijkertijd behandelen. Deze combinatie vinden we buiten de forensische psychiatrie nergens. Het ministerie van Justitie beperkt na elk geruchtmakend incident de vrijheden van vrijwel alle TBS'ers, terwijl het vrijhedenbeleid een essentieel onderdeel van behandeling en resocialisatie vormt. Rechters tot slot worden soms gedwongen de TBS contrair te beëindigen om de lengte van de maatregel nog enigszins in verhouding te laten zijn met de ernst van het (inmiddels lang geleden) gepleegde TBS-delict.

De politiek zal keuzes moeten maken over de wijze waarop de TBS zal blijven voortbestaan. Bij deze discussie laaien de emoties hoog op in verband met de grote maatschappelijke en ethische consequenties die aan elke keuze verbonden zijn. Minister Donner heeft aangekondigd om op Prinsjesdag een voorzet te zullen doen.

De TBS-maatregel zoals wij die in Nederland kennen is uniek, maar is deze nog wel in de huidige vorm te handhaven?
Op vrijdag 10 september 2004 organiseert Benecke N.I. het symposium 'TBS, weg ermee!!?? Bestaansrecht van terbeschikkingstelling: maatschappelijke, psychiatrische en juridische dilemma's'. Op deze dag zullen ervaren deskundigen zoals bekende hoogleraren, psychiaters, juristen en een oud-minister een poging doen om een antwoord te vinden op de vele vragen die er leven ten aanzien van TBS. Onder druk van de maatschappelijke ontwikkeling en de stijgende kosten zal een fundamentele heroverweging moeten worden gemaakt over de wijze waarop psychisch gestoorde delinquenten opgevangen en behandeld moeten worden.

Voorzitters
J.W. Louwerens, psychiater, Noordland Kernzorg, Zuidlaren. Mr. M.A.M. Wolters, officier van justitie, Openbaar Ministerie, Assen.

Sprekers
Prof. mr. Y. Buruma, hoogleraar Straf(proces)recht, Katholieke Universiteit Nijmegen.
Prof. dr. F.A.M. Kortmann, psychiater, psychoanalytisch psychotherapeut en hoogleraar Transculturele psychiatrie, Katholieke Universiteit Nijmegen.
Mr. C.F. Korvinus, strafrechtadvocaat, Korvinus Abeln advocaten, Amsterdam.
Prof. dr. H.J.C. van Marl, psychiater en hoogleraar Forensische psychiatrie, Erasmus Universiteit Rotterdam.
Mr. W. Sorgdrager, was minister van Justitie in het kabinet-Kok I, is momenteel voorzitter van de Raad voor Cultuur.
M.G.A. Tervoort, psychiater en directeur behandelzaken, Divisie Forensische Psychiatrie van GGZ Drenthe.
Prof. mr. P.C. Vegter, vice-president, Gerechtshof Arnhem en bijzonder hoogleraar Penitentiair recht, Katholieke Universiteit Nijmegen.

Doelgroep
Dit symposium is bedoeld voor psychiaters, forensisch psychologen, advocaten/leden van de rechterlijke macht en politici met belangstelling voor de forensische psychiatrie en de terbeschikkingstelling in het bijzonder. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

Hier kunt u het volledige programma van de studiedag lezen: http://www.benecke.nl/index.asp?a=33294&s=6553&p=1


---

====

Benecke N.I., continue medische educatie en communicatie

Benecke N.I. is een nascholingsorganisatie met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen en organiseren van postacademisch onderwijs op het gebied van de gezondheidszorg. Meer informatie vindt u op www.benecke.nl.