Vereniging Milieudefensie
Persbericht
Milieudefensie: 'Bewoners vogelvrij verklaard'
Kabinet veegt veiligheidsnorm Schiphol van tafel
Amsterdam, 8 september 2004 --- Met een vandaag aangekondigd wetswijzigingsvoorstel proberen staatssecretaris Schultz en Van Geel uit te komen onder hun plicht fatsoenlijke veiligheidsnormen te maken voor Schiphol. De bewindslieden willen pas na de evaluatie van de omstreden Wet Luchtvaart, begin 2006, bekijken of er überhaupt regels moeten komen die de kans op een vliegramp beperken. Milieudefensie constateert dat bewoners definitief vogelvrij dreigen te worden. 'Na alle vrome voornemens na de Bijlmerramp, is de veiligheidsdiscussie rond Schiphol terug bij af. Elke ambitie om herhaling te voorkomen door wettelijke normen is weg,' aldus Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer bij Milieudefensie.
Milieudefensie heeft drie bezwaren tegen het wetswijzigingvoorstel:
In de eerste plaats schuiven de bewindslieden de datum waarop de veiligheid wordt geregeld, eindeloos voor zich uit. De Wet Luchtvaart schrijft voor dat de bewindslieden nú hard aan het werk zouden moeten zijn met een zogeheten 'statistisch-causaal model' om de neerstortkans van vliegtuigen te bepalen en ervoor te zorgen dat deze na 2005 niet groter zou zijn dan in 1990. In het wetsvoorstel staat dat zo'n model zich beperkt tot de veiligheid in een vliegtuig ('interne veiligheid') en dat pas na de evaluatie bekeken moet worden of er - eventueel! - iets geregeld moet worden voor de mensen op de grond ('externe veiligheid').
Het tweede bezwaar van Milieudefensie tegen het wetsvoorstel is dat er géén grens meer wordt gesteld aan de neerstortkans, mocht die in de verre toekomst nog door een fatsoenlijk model bepaald kunnen worden. De belofte aan omwonenden was dat de kans op een tweede Bijlmerramp beperkt zou worden tot het niveau van 1990. Nu ontbreekt elk streven naar welke concrete norm dan ook.
Tot slot ergert Milieudefensie zich aan de aanhoudende bestuurlijke arrogantie van Schultz en Van Geel, die blijven weigeren de uitspraak van de Haagse rechtbank van 4 februari na te komen. Wijnhoven: 'Zolang dit wetsvoorstel niet door de Tweede én door de Eerste Kamer is aangenomen, moeten Van Geel en Schultz gewoon de huidige wet nakomen en werk maken van de ontwikkeling van veiligheidsregels die omwonenden van Schiphol daadwerkelijke bescherming bieden.'
Milieudefensie roept het parlement op haar eigen beloften aan omwonenden na te komen nu het Kabinet dat nalaat.
Vereniging Milieudefensie