ST. FLORISTISCH ONDERZOEK NED.


Stichting Floristisch Onderzoek Nederland
Postbus 9514, 2300 RA Leiden
Tel: 071-5273533, Fax: 071-5273511
e-mail: floron@floron.leidenuniv.nl
Wrl: www.floron.nl

///Persbericht///

8 september 2004

Rozenkransje sterft langzaam uit

Het Rozenkransje, een zeldzaam plantje dat vooral op zandgronden voorkomt, dreigt uit te sterven. Vroeger kwam deze plantensoort nog voor op heidegronden in het binnenland. Daar is hij nu vrijwel helemaal verdwenen. Maar ook in de duingebieden gaat het aantal groeiplaatsen van het Rozenkransje sterk achteruit. Dit blijkt uit recent onderzoek van de Stichting FLORON, die zich bezighoudt met het in kaart brengen van wilde planten in Nederland.

Het Rozenkransje is erg gevoelig voor de effecten van milieuvervuiling (zure regen en vermesting). Net als 499 andere plantensoorten, staat dit plantje op de Rode Lijst van bedreigde en kwetsbare planten in Nederland. Maar ondanks de zeldzaamheid is het Rozenkransje op geen enkele manier wettelijk beschermd. Extra maatregelen om de soort voor uitsterven te behoeden zijn dringend gewenst.

FLORON heeft met behulp van haar vrijwilligers de stand van zaken opgenomen. Alle bekende groeiplaatsen zijn nagelopen en alle nog aanwezige planten zijn geteld. Sinds het midden van de vorige eeuw is het Rozenkransje al verdwenen in Noord-Brabant en Overijssel. Na 1975 is de soort evenmin teruggevonden in Limburg, Gelderland, Zuid-Holland en Groningen. In het binnenland resteren nog twee heel kleine groeiplaatsen bij Havelte (Drenthe) en in het Gooi.

De laatste decennia kwam de plant vrijwel alleen voor in natuurgebieden, maar ook in natuurreservaten blijkt hij nu op veel plaatsen weg te zijn. In de duinen komen her en der verspreid nog enkele vindplaatsen van het Rozenkransje voor rond Bergen aan Zee, op Texel en ook op Schiermonnikoog. Bij Bergen aan Zee groeien nog enkele honderden exemplaren, maar alle andere groeiplaatsen zijn klein geworden. In de duinen heeft Rozenkransje te lijden onder het dichtgroeien van de vegetatie, onder andere als gevolg van vermindering van begrazing door konijnen.

///Einde Persbericht///

Tekening en overzichtskaartjes Rozenkransje in 1950 en 2003 beschikbaar.

Voor achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met de Stichting FLORON.
Drs. B. Odé tel.: 071-5273533 of 06-22468557

E-mail: Ode@FLORON.Leidenuniv.nl
Voor extra informatie bezoek onze website: www.floron.nl. Kijk onder: 'Bedreigde Soorten Project'.

Bedreigde planten
Planten zijn bij uitstek de graadmeters voor de kwaliteit van de natuur en het landschap. Zij geven aan hoe het gesteld is met de biodiversiteit en hebben daarom een belangrijke signaalfunctie. Gaat het goed met de wilde planten dan gaat het goed met de natuur in Nederland. Om te weten hoe het met de wilde planten in Nederland gaat is het belangrijk om alle ontwikkelingen op de voet te volgen. Op het ogenblik is de situatie voor ongeveer 200 soorten zorgwekkend. FLORON en het Nationaal Herbarium Nederland hebben in 2000 een Rode Lijst samengesteld van 200 bedreigde en kwetsbare planten. Slechts een klein gedeelte daarvan valt onder de bescherming van de Flora- en Faunawet en de Europese Habitatrichtlijn.

De Stichting FLORON
De Stichting FLORON is een landelijke organisatie die tot doel heeft de wilde flora van Nederland in kaart te brengen en te beschermen. FLORON houdt zich bezig met verspreidingsonderzoek (waar komen de soorten voor?), monitoring (hoe gaat het met soorten in de loop van de tijd?), ecologie (wat is de relatie van planten met hun omgeving?) en natuurbescherming (welke maatregelen moet je nemen om bedreigde soorten te beschermen?). FLORON werkt daarbij zoveel mogelijk samen met andere organisaties op het gebied van onderzoek, bescherming en herstel van de (bedreigde) wilde flora in Nederland. FLORON bestaat uit een landelijk bureau met 8 medewerkers in Leiden en enkele honderden vrijwilligers, verspreid over heel Nederland, die jaarlijks hun bevindingen doorgeven.


08 sep 04 12:11