LIVE TO EXPLORE THE FUTURE

Bauausstellung i.h.k.v. (her)ontwikkeling Huize Assisië

Bauausstellung 8 t/m 19 september 2004
Tentoonstellingen en wandelroutes architectuur en landschap

Locatie: Huize Assisië Hooghoutseweg 3, 5074 NA Biezenmortel, N65 afslag Biezenmortel, P bij hoofdingang
Dagelijks open van 11.00 u-21.00 u : de wasserij, instantmuseum voor kunst van het onvolmaakte, T 013 5118223 www.onvolmaakte.nl

Tentoonstelling historie van architectuur, stedenbouw en landschap van Huize Assisië in 'de wasserij'.
Tentoonstelling toekomstontwerpen Huize Assisië in 'de wasserij' van Jac de Brouwer, Peter van Hoogmoed, Marie-José Rijnvos, Ton Matton, J.H.J. van Melis, Rob Moonen, Jan Doms, René Korten & Jan van den Langenberg.
Route(s) Bauausstellung Huize Asisië langs monumenten, bouwhistorie vanaf 1904, architectuur na 1970 en parklandschap. Route langs natuurontwikkeling Huize Assisië 'STEEN landschap' (reeds dagelijks open vanaf 13 juni 2004).
Publicatie (her)ontwikkeling 'De Grote Stad Assisië' als bijlage van tijdschrift S & RO (Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening, NIROV) verkrijgbaar vanaf 1 september bij 'de wasserij'. Bauausstellung in het kader van (her)ontwikkeling Huize Assisië

In 1904 stichtten de broeders Penitenten Huize Assisië om op een voor die tijd innovatieve wijze de zorg op te zetten voor verstandelijk gehandicapten. Er verrees een kerk, via de hoofdas verbonden met de N65 (grote weg Tilburg- Den Bosch), omgeven door paviljoens met meerdere verdiepingen, gesitueerd in het speciaal daarvoor aangelegde parklandschap en monumentale bomenlanen. Het werd een kleine zelfvoorzienende stad met eigen school, boerderij, tuinderij, werkplaatsen en zelfs een eigen watertoren en waterzuivering, een enclave in het agrarische landschap.

In de jaren zeventig werd de groepsgewijze benadering van de verstandelijk gehandicapten verlaten en richtte de aandacht zich meer op het individu. Dit had de sloop tot gevolg van de diverse historische paviljoens en de watertoren. Als alternatief kwamen er individuele woningen (laagbouw) waardoor de stedelijke opzet deels verloren ging en een meer dorps karakter aan de locatie werd gegeven.

Begin jaren negentig werd gepleit voor een terugkeer van de verstandelijk gehandicapten in de maatschappij. Het gevolg daarvan was, dat gebouwen en het landschap (66 ha groot met op het terrein 42 gebouwencomplexen) door de uitstroom van de oorspronkelijk 700 bewoners steeds meer in onbruik raakten. Nu wonen er nog ongeveer 250 mensen en zal het aantal verstandelijk gehandicapte bewoners nog verder afnemen.

Voor de Raad van Bestuur van Prisma is de 'leegloop' aanleiding om zich te bezinnen op nieuwe impulsen voor deze prachtige buitenplaats en gaf opdracht een programma op te stellen om de omgeving te betrekken bij de (her)ontwikkeling van Huize Assisië. Dat resulteerde in de opzet van een groot cultureel festival ter markering van het 100-jarig bestaan van Huize Assisië waarbinnen de 'Bauausstellung' de publieke aandacht richt op architectuur, stedenbouw en landschap.

12 dagen tentoonstellingen en routes historie architectuur, stedenbouw en landschap

Vanuit verschillende bronnen, waaronder het bouwarchief van Huize Assisië, is de historische en actuele situatie in beeld gebracht met betrekking tot architectuur, stedenbouw en landschap. In het kader van het onderzoeksprogramma zijn vervolgens een aantal ontwerpers aan de slag gegaan met de toekomstmogelijkheden van Huize Assisië. Jacq. de Brouwer (Bedaux De Brouwer) heeft Huize Assisië opnieuw stedenbouwkundig gedefinieerd als buitenplaats. Peter van Hoogmoed (Storimans Wijffels Van Hoogmoed) transformeert een voormalig activiteitencentrum tot laboratorium voor innovatie, ontwerp en kennisoverdracht. Marie-José Rijnvos (Rijnvos Voorwinde) laat in haar samengestelde ontwerp zien hoe de 'oudere' generaties een strategische bijdrage kunnen leveren aan de toekomst van Huize Assisië. Ton Matton (Matton Office - Werkstatt Wendorf), bekend van o.a. het mobiele natuurreservaat (Architectuur Biënnale Rotterdam), legt de verbinding tussen mobiliteit en landschap met zijn plan voor een 'Arboretum'. De kunstenaars J.H.J. van Melis, Rob Moonen, Jan Doms, René Korten en Jan van den Langenberg, ontwierpen culturele interventies. Het resultaat is een overzichtelijke tentoonstelling over de ruimtelijke historie en toekomst van Huize Assisië, die in 'de wasserij - instantmuseum voor kunst van het onvolmaakte' wordt gepresenteerd.

Daarnaast is een speciale route (route Bauausstellung) uitgezet op de zgn. dwarsas die de verschillende gebouwenensembles met elkaar verbindt en van waaruit een volledig overzicht geboden wordt over de bouwhistorie en de actuele situatie. En er kan aan de hand van een kleine gids het hele terrein bewandeld worden. Dat is de zgn. vrije route. In het landschapspark is een beeldenroute te bezichtigen met 52 stenen beelden van internationale beeldhouwers in combinatie met uitzichtpunten op de bijzondere natuurontwikkeling van onder andere natuurgebied de Leemkuilen.

De Bauausstellung is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds voor Architectuur - Belvedère regeling