Ingezonden persbericht
Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 07-09-2004
ONDERDELEN KERNWAPENS NAAR 'VERDACHTE LANDEN'
Nederland geeft exportvergunningen voor onderdelen van kernwapens aan landen die door de wapeninspecteurs van de VN als verdacht worden beschouwd. Dat blijkt vanavond uit een reportage in TWEEVANDAAG. De actualiteitenrubriek deed onderzoek naar de vergunningverlening omtrent nucleaire dual use goederen (goederen die civiel maar ook militair gebruikt kunnen worden).
Uit antwoorden van het ministerie van Economische Zaken blijkt dat Israël onderdelen ontvangt die nodig zijn voor het maken van een atoomwapen. Het controlemechanisme waarbij het ministerie vraagt om een verklaring waarin staat dat de onderdelen niet gebruikt mogen worden in een atoomwapen ontbreekt. Wapendeskundige Ko Colijn zegt vanavond in TWEEVANDAAG: "Hiermee legt Nederland de politieke verantwoording voor wat er met deze nucleaire goederen gebeurt bij Israël".
Israël heeft de verdragen die het bezit en de handel in atoomwapens verbieden niet getekend. Deze zomer nog weigerde het land mee te werken aan een inspectie door het atoominstituut van de Verenigde Naties IAEA.
Ook Iran ontving een nucleair-gevoelige zending van een Nederlands bedrijf met de goedkeuring van het ministerie van Economische Zaken zonder dat er een verklaring werd afgegeven dat de onderdelen niet in een kernwapen zou belanden.
De politieke partijen reageren schriftelijk. Bert Koenders van de PvdA vindt dat Nederland helemaal niets moet leveren aan landen die de internationale verdragen schenden "Bij twijfel niet inhalen". Groenlinks-woordvoerder Farah Karimi noemt het exportbeleid "Zo lek als een mandje". Zij pleit voor betere en meer uitgebreide controle. Het CDA gaat opheldering vragen aan de minister of het Nederlandse bedrijfsleven voldoende op de hoogte is van de regels. D66 vindt het raar dat Israël anders wordt behandeld dan andere landen en zegt dat je met vergunningen naar Iran niet voorzichtig genoeg kan zijn.
Het ministerie van Economische Zaken laat weten dat volgens hen geen van de leveringen enige relatie met nucleair gebruik heeft.
Zie ook: www.tweevandaag.nl
Ingezonden persbericht