PSZVS
http://www.pauwsanderszeilstra.nl


Den Haag, 6 september 2004

EMBARGO TOT 7 SEPTEMBER, 17.00 UUR

Krant nog steeds belangrijkste bron Kamervragen

Bij het stellen van schriftelijke Kamervragen baseren parlementariƫrs zich nog steeds voornamelijk op landelijke en, zij het iets minder, op regionale dagbladen. Daarnaast zijn ondermeer de publieke omroepen (TV) en websites bron van inspiratie. Dit blijkt uit een onderzoek naar alle schriftelijke Tweede-Kamervragen die in de periode van 1 augustus 2003 tot 1 augustus 2004 zijn gesteld. Het onderzoek is uitgevoerd door het bureau voor public affairs en communicatie Pauw Sanders Zeilstra van Spaendonck. De resultaten van het onderzoek staan in het boekje Waar halen ze het vandaan? dat dinsdag 7 september, tijdens de traditionele Haagse Nazomer Borrel, in ontvangst wordt genomen door de voorzitter van de Tweede Kamer drs. Frans Weisglas.

De Volkskrant is nog steeds koploper als bron voor Kamervragen, maar De Telegraaf heeft de achtervolging ingezet. Trouw, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en het Financieele Dagblad volgen met zeer respectabele cijfers. Zeker gezien het feit dat veel Kamerleden zich per trein naar Den Haag begeven is het opmerkelijk dat de gratis stationskranten Spits en Metro zeer weinig worden genoemd. Bij de regionale kranten ligt Het Parool aan kop.

Met 1.957 schriftelijke vragen in het vorige vergaderjaar breekt de Kamer niet het eigen record van 3.045 (1996) maar sinds 2001 is er duidelijk sprake van een stijgende lijn. In de Top 5 van vragen stellers vinden we Marijke Vos (GL), Agnes Kant en Jan de Wit (SP), Geert Wilders (voormalig VVD) en Krista van Velzen (SP). Gemiddeld stelt de grootste oppositiepartij, de PvdA, de meeste vragen terwijl de grootste regeringspartij, het CDA, juist relatief weinig vragen stelt. De bewindslieden die veruit de meeste vragen moeten beantwoorden zijn de ministers Donner en Verdonk, alletwee van het ministerie van Justitie en samen goed voor 566 vragen.

In Waar halen ze het vandaan? staan naast de resultaten van het onderzoek, enkele achtergrondartikelen en korte interviews met o.a. de Kamerleden Wim van de Camp (CDA), Agnes Kant (SP) en Joost Eerdmans (LPF), de griffier van de Tweede Kamer jhr. mr. W.H de Beaufort en de Secretaris generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, drs. G.H.O. van Maanen.


---


---


---------
Noot voor de redactie (