ATKINS NUTRITIONALS INC.
Obesitas en de Atkins Voedingsmethode(tm)
De laatste tijd staan de media bol van berichten over overgewicht en
obesitas. Gezien de missie van Atkins Nutritionals(tm): 'To change the
way the world eats', ziet het bedrijf het als zijn plicht om aan de
discussie over dit onderwerp deel te nemen.
Er bestaat geen twijfel over de epidemische vormen die obesitas in de
westerse wereld aan het aannemen is. In Nederland heeft bijna de helft
van de mannen en veertig procent van de vrouwen overgewicht. Het
aantal mensen met overgewicht (een Body Mass Index van meer dan 30)
blijft stijgen en er zijn geen redenen om aan te nemen dat de stijging
in deze cijfers in de toekomst zal afvlakken.
De obesitas epidemie bestaat ondanks de, gedurende de laatste tien
jaar, wereldwijd opgevoerde druk om het eten van vetten in te dammen.
Sterker nog: gedurende de jaren dat vetconsumptie is afgenomen is de
bevolking dikker geworden. Onderzoek heeft aangetoond dat overmatige
consumptie van suiker en verfijnde koolhydraten - en dus niet vetten
- de boosdoeners achter de epidemie zijn.
Atkins Nutritionals vindt het snel toenemende overgewicht en obesitas
onder kinderen en jongvolwassenen erg zorgwekkend. De mate waarin
obesitas voorkomt neemt toe naarmate men ouder wordt. In de groep van
3-18 jaar komt overgewicht bij 10,7 % van de jongens en 11,1 % van de
meisjes voor. Van de jongens heeft 1,3% te maken met obesitas, bij
meisjes is dit 1,1 %. Bij 17% van de mannen tussen de 50 en 59 komt
obesitas voor. Bij vrouwen is dit in dezelfde leeftijdsgroep 14%.
Obesitas onder jongeren is vooral een ernstig probleem omdat het
overgaat in volwassenen-obesitas en metabolische veranderingen tot
gevolg heeft. Dit kan een weerstand tegen insuline betekenen die het
moeilijk maakt om de ziekte te behandelen bij volwassenen.
In vergelijking tot andere persoonskenmerken is de bijdrage van
obesitas aan de totale ziektelast erg hoog. Als iedereen op optimaal
gewicht zou zijn (Quetelet index: 18,5-24,9 kg/m2) zouden coronaire
hartziekten 25% minder voorkomen. Beroerte en hartfalen zouden 35%
minder vaak voorkomen (Amerikaanse Framingham studie). In Engeland
waarschuwen experts voor het eerst dat het aantal sterfgevallen
veroorzaakt door obesitas binnenkort het aantal sterfgevallen door
roken gaat overtreffen.
Lange termijn studies laten zien dat het eten van koolhydraatrijk
voedsel het risico van hart- en vaatziekten doet stijgen. De term
glycemische index verwijst naar de snelheid waarmee koolhydraten
worden verteerd en in het lichaam worden opgenomen. Voedsel met een
hoge glycemische index (aardappelen, witte rijst, wit brood en
vruchtensap) veroorzaakt een snelle stijging van de
bloedsuikerspiegel. Voedsel met een laag glycemisch gehalte (vis,
gevogelte, vlees, zuivel en bepaalde groenten) worden langzamer
verteerd en hebben slechts een geleidelijke stijging van de
bloedsuikerspiegel tot gevolg.
Onderzoek laat zien dat mensen die producten met een hoge glycemische
index tot zich nemen significant meer hart- en vaataandoeningen
krijgen dan mensen die voornamelijk voedsel met een laag glycemisch
gehalte eten. Deze gegevens voeden de zorg dat de huidige diëten die
over het algemeen in Nederland worden aangeraden wellicht niet
optimaal zouden kunnen zijn voor het voorkomen van hart- en
vaataandoeningen. Ook zou het zelfs wel eens kunnen dat het aantal
mensen met verschillende niveaus van weerstand tegen insuline en
onverdraagzaamheid ten opzichte van glucose door de conventionele
visie op diëten toeneemt.
Een van de meest opvallende metabolische effecten van een
koolhydraatrijk dieet betreft de triglyceriden. In een gecontroleerd
onderzoek omtrent het effect van koolhydraten op het
triglyceridenniveau, bleek dat een koolhydraatrijk dieet in
vergelijking met een vetrijk, koolhydraatarm dieet leidde tot een
hoger triglyceridenniveau, zowel nuchter als na de maaltijd. Ook het
HDL-niveau was lager(1). HDL heeft een gunstig effect op hart en
vaten, terwijl tryglyceriden juist het risico op hart- en vaatziekten
vergroten.
De Atkins Voedingsmethode(tm), geworteld in de wetenschappelijke
benadering van het gecontroleerd omgaan met koolhydraten, is
tegenwoordig een erkende optie aan het worden om obesitas, diabetes,
hartaandoeningen en ander medische problemen onder controle te
krijgen. Terwijl een groeiend aantal medische professionals onderzoek
doet dat wijst op de voordelen van gecontroleerde consumptie van
koolhydraten, is de Atkins Voedingsmethode(tm) snel een essentieel
wapen voor behandeling en voorkomen van obesitas in de westerse wereld
aan het worden.
1. Abbasi, F., McLaughlin T., Lamendola, C. et al., 'High
Carbohydrate Diets, Triglyceride-Rich Lipoproteins, and Coronary Heart
Disease Risk', American Journal of Cardiology, 85, 2000, pages
45-48.