Ingezonden persbericht
PERSBERICHT 6 september 2004
Naamsbekendheid maincontracting-vormen blijft steken
Steeds meer aanbieders op de Nederlandse facilitaire markt nemen maincontracting in hun pakket op. Desondanks blijft de spontane naamsbekendheid van de verschillende verschijningsvormen van maincontracting bij elkaar opgeteld steken op 13 %. Daarvan heeft meer dan de helft (gemiddeld 55 %) nooit van de verschillende maincontracting-vormen gehoord, te weten de manager producent, inkooppartner of managing partner. Desalniettemin wordt een groei van 50 % in de maincontractingsmarkt in 2005 voorspeld! Dit blijkt uit de 1ste editie van de studie maincontracting 2004 in het kader van de Facilitaire monitor 2004; een onderzoek onder 600 organisaties uit de Nederlandse profit- & non-profit sectoren.
Penetratiegraad maincontracting
In totaal blijkt zo'n 4 % van alle vestigingen de facilitaire zaken op de vestiging te regelen door middel van maincontracting c.q. volledige outsourcing van facilitaire zaken. Het berekende totaal aantal vestigingen binnen de populatie dat aan maincontracting doet, ligt derhalve ongeveer op 3.863 organisaties. De verschillen binnen de verschillende branches en werknemersklassen zijn aanzienlijk. Bepaalde sectoren lopen vooruit.
Maincontractor als managing partner populairst
Ruim eenderde (34 %) van de vestigingen met maincontracting heeft de maincontractor ingeschakeld als managing partner. Bij 19 % van de vestigingen is de maincontractor manager producent. Deze maincontractor verzorgt bij deze vestigingen naast het management tevens de operationele zaken. Zo'n 17 % van de vestigingen heeft de maincontractor ingeschakeld als inkooppartner.
Gemiddeld bestedingsbedrag maincontracting
Het gemiddelde bestedingsbedrag is 183.000 euro per vestiging. Echter, de bestedingen fluctueren enorm, afhankelijk van branche, grootte van het bedrijf en gekozen maincontracting-verschijningsvorm.
Meest ingeschakelde maincontractors
De meest ingeschakelde maincontractor is ISS-Nederland. Sodexho MultiServices en Asito volgen beiden op een respectievelijke afstand. Als 4de noemt men Prisma Facility Management. Ruim 65 % van de respondenten noemt een andere organisatie, waarvan zij de benodigde facilitaire diensten volgens een maincontractconstructie afnemen.
Tevredenheid met maincontractor
De tevredenheid van de vestigingen met maincontracting met het contract blijkt over het geheel genomen redelijk te noemen (7,2). Tussen de verscheidene branches zijn wél verschillen waar te nemen. Opvallend is de relatief hoge tevredenheid bij vestigingen in de horeca en vestigingen in het onderwijs en de gezondheidszorg. De laagste tevredenheid zien we bij de sector bouw en installatie.
Vestigingen die ISS-Nederland hebben ingeschakeld, lijken iets minder dan gemiddeld tevreden te zijn met deze dienstverlener. Sodexho en Asito krijgen beiden gemiddeld een hoger rapportcijfer. Wij willen wel graag benadrukken dat deze rapportcijfers indicatief zijn.
De voordelen van maincontracting
Eenderde (33 %) van de vestigingen is het eens met de stelling dat maincontracting het inzicht in de facilitaire kosten op een vestiging verbetert. De resterende gestelde voordelen van maincontracting, namelijk flexibiliteit en kostenverlaging voor facilitaire zaken, werden maar door respectievelijk 16 % en 13 % van de vestigingen beaamd. In de sector detail-, groot- en tussenhandel is slechts 3 % van de vestigingen het eens met de stelling dat maincontracting zorgt voor kostenverlaging. De meest genoemde reden voor het niet gebruik maken van maincontracting is dat de vestiging of organisatie te klein is (41 %). Het is bekend dat juist voor kleinere bedrijven maincontracting kostenbesparend is. Dit contrast geeft de indruk dat de aanbieders moeten werken aan hun marktbenadering.