VVD



Nieuws

4 sep 2004 - Reactie Jozias van Aartsen op het
vertrek van Geert Wilders uit de fractie

Reactie van Jozias van Aartsen op het vertrek Geert Wilders uit de VVD-fractie

"Er zijn intensieve, goede gesprekken met Geert Wilders gevoerd, waarin wij het inhoudelijk op vele punten eens waren. Maar toch heeft Wilders, na een allerlaatste dramatische oproep van mijn kant, de fractie verlaten. Dat was onnodig, maar Geert Wilders wilde eruit.

De kern van de zaak was niet Turkije. Het ging er bij Wilders om dat hij onder alle omstandigheden tegen Turkije wilde stemmen, zonder het debat aan te gaan met de fractie, hen proberen te overtuigen van zijn verhaal.

Dat is gek. Wie een sterk politiek verhaal meent te hebben, moet de meerderheid van de fractie daarvan kunnen en willen overtuigen, en zich niet bij voorbaat indekken tegen een nederlaag. De fractie had nog geen standpunt bepaald. We werkten heel zorgvuldig naar besluitvorming toe, maar Wilders claimde in alle gevallen het recht om nee te kunnen zeggen. Dat kan niet. Als ik hem toesta om een eenmansfractie te vormen binnen de fractie, dan krijgen we er 28. Dat is onmogelijk werken. Behalve van de VVD-top heb ik heel veel steun gehad van mensen uit het land voor deze lijn.

Er is geen sprake van dat er iemand zou worden gemuilkorfd. Er is ook geen sprake van dat een Kamercentrale niet zou mogen discussiëren over pittig geformuleerde stellingen. Maar Geert Wilders wilde met zijn 10 punten als een soort eigen verkiezingsprogram het land in. Stel je voor dat ieder VVD-Kamerlid, of Statenlid en Raadslid er zijn eigen program op na zou houden. Hoe zou de kiezer dan kunnen weten, waar hij/zij voor kiest als hij VVD stemt.

Ik weet niet waarom Geert Wilders dit heeft gedaan. Ik ben geen amateurpsycholoog. Maar één punt kan ik niet volgen. IK begrijp niet dat je, als je uit de fractie stapt, niet het karakter hebt om de zetel aan de VVD terug te geven. Hij is niet met voorkeursstemmen in de kamer gekozen, dus dan zou het fatsoenlijk zijn je zetel op te geven. Dit gedrag pas ook niet bij zijn politieke stijl. Hij moet buiten de kamer zijn troepen verzamelen, de zeepkist op en de mensen overtuigen van zijn verhaal. Vecht er dan voor, denk ik dan.

Ik ben absoluut niet bang voor electoraal gevaar. Op de liberale sleutelonderwerpen zoals veiligheid, integratie, terrorismebestrijding - onderwerpen die van belang zijn voor het waarborgen van de vrijheden van mensen - zullen wij onveranderd helder en scherp inzetten. De lijn die Wilders op deze terreinen als woordvoerder van mijn fractie in de Kamer heeft uitgedragen, zet de VVD voort. Daar sta ik pal voor.

Aan mijn wijze van leidinggeven zal ik niets wijzigen. Ik houd niet van stalinistische praktijken. Dus zal ik fractieleden de vrijheid blijven geven hun mening te uiten. Maar de fractie is wel één geheel. Er zijn fractiestandpunten; er is een program. De VVD heeft hier een lange traditie: daar houden wij aan vast.

Na deze zeer onaangename zaak gaat de fractie eensgezind verder met het uitdragen van ons liberaal gedachtegoed. En dat is na de ervaring van de eerste dag van het fractieweekeinde geen holle frase.

4 september 2004