Persbericht Wageningen UR, nr. 073, 27 augustus 2004
http://www.wau.nl/pers/04/073wur.html
Opening Academisch Jaar Wageningen UR in teken bestrijding honger en armoede
"De honger de wereld uit". Dat is het thema van de opening van het Academisch Jaar 2004-2005 op 6 september a.s. van Wageningen UR (Universiteit en Researchcentrum). Bestrijding van honger en armoede is ook het motto voor een tweedaagse internationale conferentie die Wageningen UR tegelijkertijd wijdt aan de ontwikkeling van ketens en netwerken van kleine voedselproducenten in de Derde Wereld en hun relaties met Westerse bedrijven.
Wageningen UR wil zich concreet inzetten voor de oplossing van deze grote maatschappelijke problemen. Recent heeft prof. Rudy Rabbinge van Wageningen Universiteit een leidende rol gespeeld bij de totstandkoming van een actieplan voor een grootschalige aanpak van het hongerprobleem in Afrika, gemaakt in opdracht van secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties.
Tijdens de openingsbijeenkomst van het academisch jaar spreekt Minister Agnes van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking over haar beleid rond armoede en hongerbestrijding. Belangrijke gast op de parallelle conferentie is de Braziliaanse landbouwminister Roberto Rodriguez, die een vooraanstaande rol speelde in de recente WTO-onderhandelingen.
Actieplan tegen honger in Afrika centraal bij Opening Academisch Jaar
Ruim 800 miljoen mensen lijden wereldwijd permanent aan ondervoeding en dagelijks sterven meer dan 24.000 mensen van de honger. Alleen al in Afrika gaan elke avond 33 miljoen kinderen hongerig naar bed. Toch is Afrika rijk aan natuurlijke hulpbronnen en aan menskracht. Het gaat er om dat uiteindelijk alle Afrikanen toegang hebben tot voldoende veilig en gezond voedsel. Daarover gaat het actieplan, "Realizing the Promise and Potential of African Agriculture: Science and Technology Strategies for Improving Agricultural Productivity and Food Security in Africa" dat een belangrijke plaats inneemt tijdens de opening van het Academisch Jaar in Wageningen. Prof.dr.ir. Rudy Rabbinge, universiteitshoogleraar aan Wageningen Universiteit en Dean van de Wageningen Graduate Schools, was voorzitter van het auteurspanel van het rapport. Tijdens de openingsbijeenkomst gaat hij uitvoerig in op het rapport.
Het rapport stelt dat het hongerprobleem in Afrika veel oorzaken en aanleidingen kent, dat niet met een enkele 'Groene Revolutie' is op te lossen maar eerder met een 'regenboog aan evoluties', een veelzijdige en ook gerichte aanpak. Het biedt een breed scala aan concrete en praktische oplossingen, waar met wetenschap en technologie de agrarische productiviteit, winstgevendheid en duurzaamheid sterk kunnen worden opgevoerd.
Die oplossingen richten zich op:
· het identificeren van relevante wetenschappelijke en technologische kennis en toepassingen die het verschil kunnen maken;
· het in het leven roepen van instituties in dat verband die gericht zijn op resultaat en die zich baseren op de daadwerkelijke behoeften van de kleine locale voedselproducent;
· het opleiden van een nieuwe generatie landbouwkundige onderzoekers;
· het ontwikkelen van markten en beleid dat gericht is op het veiligstellen van inkomen en voedsel voor de armen;
· en het initiëren van experimenten voor creatieve oplossingen voor de problemen in de Afrikaanse landbouw, speciaal het versterken van de positie van de kleine Afrikaanse boer.
Conferentie 'Agro-food chain & networks as instruments for development'
De conferentie 'Agro-food chain & networks as instruments for development' richt zich op het daadwerkelijk helpen van ontwikkelingslanden door de kleine producenten een reële en interessante economische partij te laten zijn voor de grote Westerse bedrijven betrokken in de voedselverwerking en -distributie. De organisatoren van de conferentie zijn van mening dat het ontwikkelen van ketens en netwerken in de agro-food sector in de ontwikkelingslanden cruciaal zijn voor het op elkaar afstemmen van vraag en aanbod. En dat vereist weer een actieve deelname van de locale kleine producenten in deze ketens en netwerken. De conferentie brengt een groot aantal betrokkenen bijeen uit Noord en Zuid die hun ervaringen uitwisselen en daarbij tot gemeenschappelijk gedragen oplossingen komen voor deze nieuwe aanpak.
De Braziliaanse landbouwminister Roberto Rodriguez spreekt over globalisering en handelsintegratie tegen de achtergrond van het belang van ketens en netwerken voor de economische ontwikkeling van Derde Wereld landen. De organisatoren van de conferentie vinden dat het onlangs bereikte deelakkoord over de wereldhandel (WTO) maar een deel van de structurele oplossing is voor ontwikkelingslanden. Particuliere initiatieven binnen de internationaal opererende voedselketens zijn minstens even bepalend voor het effectief participeren van ontwikkelingslanden in de internationale voedseleconomie.
Op de conferentie spreken verder vertegenwoordigers van grote Nederlandse bedrijven en van producentenorganisaties uit ontwikkelingslanden. Op de conferentie worden een aantal concrete actieplannen en cases gepresenteerd, gericht op het versterken van ketens en netwerken in de agro-food sector in ontwikkelingslanden.
Wageningen UR heeft decennia lang een grote internationale ervaring opgebouwd op het gebied van onderzoek en onderwijs, ook en vooral met regio's en landen buiten Europa. Op dit moment studeren ruim 1200 buitenlanders, waarvan ruim 800 van buiten Europa.
Bij Wageningen Universiteit loopt een omvangrijk programma voor onderwijs met deelprogramma's in Ethiopië, China, Philippijnen, Bangladesh, Oeganda, Burkina Faso, Benin, Ghana, Egypte, Viëtnam, Thailand, en Maleisië. Bovendien heeft Wageningen Universiteit een intensief samenwerkingsprogramma met Zuid-Afrika.
Daarnaast hebben de onderzoeksinstituten een groot internationaal programma voor onderzoek dat gericht is op economische ontwikkeling en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden, een programma dat deels wordt gefinancierd door het ministerie van LNV (ca. ¤3,2 mln) en deels door andere nationale en internationale donoren (ca. ¤2 mln). Deze onderzoeksactiviteiten concentreren zich op China, Zuidoost-Azië en Oostelijk, Westelijk en Zuidelijk Afrika.
Wageningen Universiteit