Novem

27-10-2004
Openbaar groen zelf beheren: meer betrokkenheid bij de buurt

(© Dubo Nieuwsbrief jaargang 8, nummer 4, september 2004)

Duurzaamheid van de gebouwde omgeving hoeft niet alleen in het fysieke te worden gezocht. Met sociale maatregelen zoals het in beheer geven van openbaar groen aan bewoners kan de duurzaamheid van wijken en buurten worden verhoogd.

Betere sociale cohesie
Doordat bewoners het beheer van het groen zelf uitvoeren, raken ze meer betrokken bij hun buurt. Bewoners hebben invloed op de inrichting van het groen en ze zullen een gevoel van trots voor 'hun eigen werk' ontwikkelen.
Daarnaast wordt de levendigheid en het gevoel van veiligheid van de buurt verhoogd; bewoners moeten immers 'de straat op' om met elkaar het beheer uit te voeren. Ook de sociale contacten tussen buurtgenoten worden versterkt door het overleg dat nodig is om samen het groen te beheren.
Volgens onderzoek van het Landelijke Centrum Opbouwwerk is het voor de gemeenten ook financieel aantrekkelijk om het beheer van groen in handen van bewoners te geven. Dit centrum heeft de effecten van duurzame bewonersparticipatie onderzocht op kosten en baten bij diverse projecten in de gebouwde omgeving waaronder beheer van binnenterreinen. Door de positieve effecten van participatie, zoals vermindering van huurderverloop en vandalisme, en verbetering van zelfredzaamheid, tevredenheid of acceptatie, nemen de kosten van de projecten (van gemeenten of woningcorporaties) af. Voorts verhoogt grotere betrokkenheid van bewoners bij de buitenruimte de waarde van het onroerend goed door het positieve effect dat het heeft op de kwaliteit van de buitenruimte.

'Bijzonder groen'
Om zelfbeheer van openbaar groen te stimuleren heeft de vereniging Nieuw Utrecht het boek 'Bijzonder groen' uitgebracht. In dit boek is te zien hoe bewoners in de Utrechtse wijk Overvecht zich inzetten voor openbaar groen. Er wordt met name gekeken wat de tuinen voor de bewoners en hun contacten in de buurt betekenen. Iets schijnbaar kleins als zelf wat bloeiende planten bij een boom op straat kunnen planten, blijkt aanzienlijke invloed te hebben op het zich thuis voelen in de buurt, trotsheid op de omgeving en het veiligheidsgevoel. Als de bewoners zelf aan het woord komen in het boek, levert dat charmante uitspraken op: "Als ik bezig was in de tuin, kwamen de spekkoek en koffie door het raam", "de meeste mensen denken dat je gek bent als je met een bezem over straat loopt, of ze vragen of ik ervoor word betaald" en "iedereen weet dat ze op nummer 52 moeten zijn als ze iets met de tuin willen".
Het boek sluit af met een stappenplan hoe bewoners zelf het beheer van groen in hun buurt op kunnen zetten. 'Bijzonder groen' is verkrijgbaar bij de boekhandel en de vereniging Nieuw Utrecht à EUR 15,-.

Alle rechten voorbehouden. © Novem