Gemeente Dordrecht

Persbericht.

Johannes Rutten en de verdwenen stad.

Van 4 tot en met 26 september is in de Kunstkerk 'Johannes Rutten en de verdwenen stad' te zien. Deze tentoonstelling van het Stadsarchief is van woensdag tot en met zondag van 13 * 17 uur gratis te bezichtigen. Het Dordrecht van Johannes Rutten zag er anders uit, je kijkt naar een verdwenen stad. Hij tekende de stad in de 19e eeuw en legde veel van de poorten vast die in die tijd gesloopt werden om plaats te maken voor het drukker wordende verkeer. Deze nu verdwenen stadspoorten werden ooit ter verdediging van de stad gebouwd. Verdediging speelt dan ook een grote rol in de tentoonstelling. De stadspoorten zijn op de tekeningen van Rutten uit de collectie van het Stadsarchief te zien, maar ook hedendaagse kunstenaars worden er nog door geïnspireerd. De Dordtse kunstenaar Wick van Rij reconstrueerde de Spuipoort en de Riedijkspoort in een digitale animatie. Het lijkt alsof je zelf door de poorten loopt in deze perspectivische presentatie.

Op initiatief van het Stadsarchief is er speciale aandacht voor de prenten van Johannes Rutten en zijn verdwenen stad. De prenten van Rutten worden ook nu nog gebruikt. Ze bieden monumentenzorg in Dordrecht een goed hulpmiddel bij het restaureren van monumenten. Op een aantal plattegronden is te zien hoe, na de sloop van op twee na alle stadspoorten, de uitbreiding van de stad buiten de middeleeuwse grenzen begon.

Het Bureau Monumentenzorg en Archeologie laat met brokstukken van de stadsmuur en gevelstenen zien dat er nog wel iets is overgebleven. Er is te zien hoe de stad tegen hedendaagse bedreigingen wordt beschermd.

Programma.
Tijdens de tentoonstelling en het programma eromheen wordt er ingegaan op verdediging van de stad. Dit gebeurt op verschillende manieren. Zo is er in de tentoonstelling zelf op een bijzondere manier te zien hoe de stad beschermd werd en wordt tegen allerlei invloeden van buiten. Van indringers tot het autoverkeer. Tijdens de historische filmvoorstelling op 4 september tonen beelden van de burgerwacht en de Lipsfabriek weer hele andere manieren van verdedigen. Tijdens Dordt Monumenteel met als thema verdediging van de stad, is de tentoonstelling ook geopend. Bij de avond voor liefhebbers op 16 september zal op een een hedendaagse manier de stad van Rutten weer tot leven worden gebracht. Een lezing en een rondleiding op 18 september sluit het programma rondom Johannes Rutten en de verdwenen stad. De rondleiding begint in de Kunstkerk, maar er zal ook een bezoek gebracht worden aan het Dordrechts Museum.

In samenwerking met boekhandel De Bengel verschijnt er een boek: Het Dordrecht van Rutten met 53 prachtige reproducties van tekeningen van Johannes Rutten, voorzien van uitgebreide bijschriften en een biografisch essay over de kunstenaar. Het boek bij De Bengel en het Stadsarchief ook tijdens de tentoonstelling in de Kunstkerk te koop.

Open:
4-26 september 2004
Woensdag tot en met Zondag
Van 13-17 uur
Toegang gratis

De tentoonstelling van het Stadsarchief Dordrecht is te zien in de Kunstkerk, Museumstraat 65, Dordrecht (tegenover het Dordrechts Museum)

Programma:

Zaterdag 4 september Historische Filmvoorstelling
om 14.00 uur en om 15.30 uur ( inloop half uur voor aanvang) toegang vrij

Vrijdag 10 september 21-01, Zaterdag 11 september 10-17, Zondag 12 september 12-17 Tijdens Dordt Monumenteel kunt u in de Kunstkerk ook even uitrusten van uw zoektocht naar de mooiste monumenten van Dordrecht. U kunt iets drinken of eten en natuurlijk genieten van de tentoonstelling

Donderdag 16 september Avond voor Liefhebbers
Bijzondere avond met diner en een verdiepend programma, voor meer info www.kunstkerkdordrecht.nl 18.00 uur, 25 euro, reserveren voor 15 september via 078 63 98 555

Zaterdag 18 september
Rondleiding over de tentoonstelling, start in de Kunstkerk en einde in het Dordrechts Museum. 6 euro, reserveren via Stadsarchief 078 6492311

Voor meer informatie kijkt u op www.dordrecht.nl/stadsarchief