ESSENT NV
http://www.essent.nl

Essent Kabelcom in het gelijkgesteld in kortgeding tegen gemeente Appingedam

Totdat de Europese Commissie heeft vastgesteld of er al dan niet sprake is van 'verboden' staatssteun, moet de gemeente Appingedam per direct alle werkzaamheden in het kader van de aanleg van het 'Damsternet-project' staken. Met deze uitspraak heeft de President van de Rechtbank in Groningen Essent Kabelcom in het gelijkgesteld.

De gemeente Appingedam heeft het voornemen om naast de twee bestaande netwerken van KPN en Essent Kabelcom een derde netwerk aan te leggen, waarover soortgelijke diensten worden aangeboden als de marktpartijen aanbieden. De gemeente Appingedam vervult hierbij een actieve rol.

Essent Kabelcom is van mening dat dit initiatief leidt tot vervalsing van de mededinging omdat een dergelijk netwerk op commercieel verantwoorde wijze nimmer te financieren was geweest. Op grond van Europese regelgeving moet een overheidsinstantie, zoals de gemeente Appingedam, de Europese Commissie tijdig op de hoogte brengen van elk voornemen tot het invoeren van steunmaatregelen. Zelfs als er sprake is van twijfel dient een dergelijke melding plaats te vinden, zodat de commissie kan beoordelen of er al dan niet sprake is van in een inbreuk op het Europese recht. Appingedam heeft nagelaten een dergelijke melding te doen.

Het gaat Essent Kabelcom om het principe dat concurrentie eerlijk dient te zijn. Het Europese recht bevat hiertoe specifieke regels. De President van de rechtbank heeft bepaald dat de gemeente Appingedam deze regels dient na te leven.

Essent Kabelcom is een belangrijke speler in de Nederlandse kabelbranche. Het bedrijf is actief op het gebied van data- en telecommunicatie, radio, tv en internet, zowel voor de consument als het bedrijfsleven. We hebben een dagelijks bereik van zo'n 5 miljoen mensen in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland via 1,7 miljoen kabelaansluitingen en zijn het tweede kabelbedrijf in Nederland. Essent Kabelcom is een 100 % dochter van Essent NV, marktleider in de Nederlandse energiemarkt en actief in de gehele energieketen: van productie tot verkoop aan eindverbruikers. De jaaromzet van Essent NV bedroeg in 2003 ruim 7,1 miljard euro. Bij Essent werken 12.000 mensen.
Nadere informatie: www.essentkabel.com

---


--------