Time : 1:40:19 PM
Date : Friday, September 03, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Aanwezigheid thermometer in de koeltoonbanken van slagerijen: een verduidelijking

Aansluitend bij het persbericht van 26 augustus 2004 met betrekking tot de slechte bewaaromstandigheden van vlees (artikel Test-Aankoop, editie september 2004 "Biefstuk en americain natuur, nogmaals het mes in het vlees" ) waarin het Voedselagentschap de wettelijke verplichting aanvocht van slagers (vers gekoeld vlees) om middels een thermometer de temperatuur in hun koeltoonbanken zichtbaar te maken, erkent het FAVV dat indien de basiswetgeving (het K.B. van 12/12/55 betreffende de vleeswinkels en de daarbij behorende bereidingswerkplaatsen) "volgens de letter" de aanwezigheid van een thermometer in de koeltoonbanken van slagerijen niet oplegt, de geest van al daaropvolgende wetgeving zoals het KB van 4 februari 1980 betreffende het in de handel brengen van te koelen voedingsmiddelen, alsook de huidige handelspraktijken leidt tot een feitelijke verplichting.

Met als doel een verhoogde voedselveiligheid en een grotere transparantie naar de consument toe, bereidt het Voedselagentschap op dit gebied de wetgeving voor waarin deze verplichting wordt opgenomen. Wanneer het eerbiedigen van de temperatuurnormen gewaarborgd dient te worden lijkt het inderdaad ongepast de aanwezigheid van een thermometer in de koeltoonbanken achterwege te laten, deze vormt een essentieel element van de goede distributiepraktijken.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

'http://www.favv.be'>http://www.favv.be