Time : 1:40:19 PM
Date : Friday, September 03, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA
FAVV: Aanwezigheid thermometer in de koeltoonbanken van slagerijen: een verduidelijking
Aansluitend bij het persbericht van 26 augustus 2004 met betrekking
tot de slechte bewaaromstandigheden van vlees (artikel Test-Aankoop,
editie september 2004 "Biefstuk en americain natuur, nogmaals het mes
in het vlees" ) waarin het Voedselagentschap de wettelijke
verplichting aanvocht van slagers (vers gekoeld vlees) om middels een
thermometer de temperatuur in hun koeltoonbanken zichtbaar te maken,
erkent het FAVV dat indien de basiswetgeving (het K.B. van 12/12/55
betreffende de vleeswinkels en de daarbij behorende
bereidingswerkplaatsen) "volgens de letter" de aanwezigheid van een
thermometer in de koeltoonbanken van slagerijen niet oplegt, de geest
van al daaropvolgende wetgeving zoals het KB van 4 februari 1980
betreffende het in de handel brengen van te koelen voedingsmiddelen,
alsook de huidige handelspraktijken leidt tot een feitelijke
verplichting.
Met als doel een verhoogde voedselveiligheid en een grotere
transparantie naar de consument toe, bereidt het Voedselagentschap op
dit gebied de wetgeving voor waarin deze verplichting wordt
opgenomen. Wanneer het eerbiedigen van de temperatuurnormen
gewaarborgd dient te worden lijkt het inderdaad ongepast de
aanwezigheid van een thermometer in de koeltoonbanken achterwege te
laten, deze vormt een essentieel element van de goede
distributiepraktijken.
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20
66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65
'http://www.favv.be'>http://www.favv.be