Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

03/09/04 Koningin bij viering 50ste Nationale Taptoe Breda

Hare Majesteit de Koningin woont vrijdagavond 3 september de 50ste Nationale Taptoe Breda bij op de Trip van Zoutlandkazerne te Breda. Tijdens de jubileumviering staat de Nederlandse militaire muziek centraal. Naast militaire en andere orkesten uit Nederland verzorgen deelnemers uit Noorwegen, Duitsland, Canada, Schotland en Nieuw-Zeeland optredens. De 50ste Nationale Taptoe is te zien van 27 augustus tot en met 5 september.

De eerste Nationale Taptoe werd in 1954 in Delft gehouden. De Taptoe werd sindsdien jaarlijks georganiseerd om militaire muziek en de krijgsmachtdelen te presenteren aan een breed publiek. In het begin namen dan ook alleen Nederlandse militaire beroepsorkesten en dienstplichtige tamboer- en fanfarekorpsen deel aan de Nationale Taptoe.

Na de verhuizing van de Nationale Taptoe in 1976 naar de Koninklijke Militaire Academie in Breda werd besloten het militaire muziekevenement niet langer een militaire aangelegenheid te laten zijn, maar open te stellen voor andere Nederlandse en buitenlandse orkesten.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden is beschermheer van de Nationale Taptoe.