Gemeente Almere

Nog geen oplossing voor T min problemen Almere

Het bestuurlijk overleg tussen het Rijk en Almere, dat op maandag 30 augustus plaatsvond in Den Haag, heeft nog niet geleid tot een totale oplossing van de zogenaamde T min problematiek van Almere. De bestuurlijke delegatie van het Rijk, onder leiding van minister Zalm van Financiën, erkent de financiële problematiek van Almere, maar heeft aangegeven nog 1 tot 2 maanden nodig te hebben om met een integrale oplossing te komen. Er zijn maandag wel afspraken gemaakt die een oplossing voor de tekorten op het gebied van onderwijshuisvesting, het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC), de politie en de wet Werk en Bijstand dichterbij brengen.

T Min

Het Rijk hanteert bij veel regelingen een teldatum die is gebaseerd op het aantal inwoners van één of meerdere jaren geleden. Almere ondervindt daar als groeistad veel nadeel van. Het probleem doet zich niet alleen voor bij de verdeling van het Gemeentefonds, maar ook op beleidsterreinen als: onderwijs, veiligheid, maatschappelijke opvang en verslavingszorg en sociale zaken. Als gevolg hiervan loopt Almere in de periode 2004-2009 een bedrag van circa 104 miljoen mis.

Overleg stopgezet

Het Rijk heeft de aard en omvang van de problemen inmiddels erkend en studeert nu op oplossingen. Er moet of een totale oplossing komen voor Almere, of een oplossing per beleidsterrein. Minister Zalm overlegt hierover met andere ministers. In afwachting daarvan is het overleg met Almere stopgezet. De verwachting is dat het Rijk medio oktober met een nieuw aanbod komt.

Resultaten

Ondanks deze tegenvaller is op een aantal terreinen maandag wél resultaat geboekt. Over het ROC is bijv. afgesproken dat het geld dat eerder door staatssecretaris Nijs beschikbaar is gesteld om extra leningen te kunnen afsluiten ingezet mag worden voor het dekken van het exploitatietekort voor de komende jaren. In 2005 zal er een nieuwe financieringsregeling zijn, waarmee ook voor de langere termijn de problematiek voor het ROC wordt opgelost. Minister Zalm heeft zich hiervoor persoonlijk garant gesteld. Het ROC hoeft hierdoor geen leerlingenstop te hanteren.

Het Rijk en Almere laten verder gezamenlijk een onderzoek uitvoeren naar de tekorten op het gebied van onderwijshuisvesting. Dit onderzoek moet uitwijzen welk deel van dit tekort gecompenseerd moet worden door het Rijk en welk deel voor rekening komt voor de gemeente.

Ook voor de politie heeft het Rijk een oplossing aangekondigd. Burgemeester Jorritsma heeft hierover op 20 september aanstaande een overleg met korpsbeheerder Leeuwe en minister Remkes.

De problematiek met betrekking tot de Wet Werk en Bijstand is deels opgelost via een nieuwe regeling die Staatssecretaris van Hoof door de Tweede Kamer heeft geloodst. Het resterend nadeel wordt meegenomen in het aanbod dat minister Zalm voorbereid.

Geen relatie met verdere groei

Overigens heeft dit overleg uitsluitend betrekking op de bestaande financiële problematiek die hoort bij de huidige groeiopgave (tot 2010). De uitkomst van het overleg staat los van de vraag of en in welke mate Almere bereid is na 2010 door te groeien.