Toxoplasma-onderzoek op vleesvarkensbedrijven
Meer katten, meer kans op besmetting
Onderzoekers van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, Divisie Dier en Omgeving, hebben onderzoek gedaan naar toxoplasma besmetting bij 16 biologische vleesvarkensbedrijven, 17 scharrelbedrijven en 30 reguliere bedrijven. Uit de resultaten blijkt dat de welzijnsverhogende maatregelen in de varkenshouderij gepaard kunnen gaan met een bescheiden terugkeer van toxoplasma infecties in de varkenshouderij. Op deze bedrijven worden vaker katten gebruikt voor ongedierte bestrijding dan op reguliere bedrijven. Katten kunnen , als ze geïnfecteerd zijn met toxoplasma, eitjes verspreiden die een besmettingsbron vormen voor de varkens.
onderzoek
Eind jaren zestig was meer dan de helft van de vleesvarkens in Nederland geïnfecteerd met de toxoplasma-parasiet. In de jaren tachtig was dit al teruggedrongen tot onder de 1%. In opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit (LNV) is onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre welzijnsverruimende maatregelen in de varkenshouderij mogelijk gepaard zouden kunnen gaan met een toename van toxoplasma-infecties bij het varken.
Uit het onderzoek blijkt dat op scharrelbedrijven 4,7 % van de varkens en op biologische bedrijven 1,2 % van de varkens besmet is, op reguliere bedrijven 0 %
bedrijfsvoering/katten
Opvallend was dat op de biologische- en scharrelbedrijven 2 tot 3 maal zoveel katten aanwezig waren dan op reguliere bedrijven. Deze katten worden gebruikt bij ongedierte bestrijding.In de reguliere sector pasten alle bedrijven ongediertebestrijding middels gif toe, terwijl dit percentage bij scharrel- en biologische bedrijven aanmerkelijk lager lag.
Bij 70 - 90 % van de scharrel- en biologische bedrijven hadden de katten ook toegang tot het strooisel of het voer, terwijl dit bij de reguliere bedrijven in 17% van de gevallen voorkwam. Muizen kunnen besmet zijn met toxoplasmose en de katten infecteren. De katten scheiden enkele weken duizenden eitjes in de omgeving uit die door wroetende varkens opgenomen worden.
besmetting
Het varken zelf wordt niet ziek maar de mens kan besmet worden indien dit vlees onvoldoende verhit wordt gegeten of niet ingevroren is geweest. De mens kan ook direct besmet worden via de mond door deze eitjes indien handen niet goed gewassen worden. Denk daarbij o.a. aan kattenbak, besmette grond (in de tuin werken). Besmetting kan leiden tot problemen bij zwangerschap en tot oogproblemen. Bij mensen met een verminderde afweer kan toxoplasmose tot een ernstige hersenontsteking leiden.
Voorlopige aanbevelingen
Wees terughoudend met het aantal katten op het bedrijf en tracht de toegang van de kat tot stal, uitloop, voer en strooisel te vermijden. Aangeraden wordt om een structurele ongediertebestrijding uit te voeren met gif en niet alleen te vertrouwen op de effectiviteit van katten bij het tegengaan van een muizen- of rattenplaag. Onderzoekers van de Animal Sciences Group werken momenteel aan een beheersplan, waarmee het aantal toxoplasma infecties teruggedrongen kan worden.
Tevens is het te verwachten dat in de toekomst een toxoplasma monitoring van biologische en scharrelvleesvarkens opgezet zal worden, waardoor bedrijven meer gerichte beheersmaatregelen kunnen toepassen.
Voor de consument is er geen risico wanneer men zich houdt aan de algemene bereidingsadviezen voor vlees, d.w.z. voldoende verhitten, en wanneer vlees ingevroren is geweest.
Voor informatie:
Margriet Vedder-Rootjes, communicatie 0320 238064
Aize Kijlstra en/of Bastiaan Meerburg 0320-238238
noot aan de redactie
Nadere details over het onderzoek zijn te vinden in het september nummer van het tijdschrift Investigative Ophthalmology and Visual Science.
Dit artikel is bijgevoegd als pdf bijlage.
-----------------------
| | |Strategie en | |Control | | |Datum
2 SEPTEMBER 2004
| |Animal Sciences Group
Strategie en control
Postbus 65
8200 AB Lelystad
Bezoekadres
EDELHERTWEG 15
8219 PH Lelystad
Telefoon
(0320) 23 82 38
Fax
(0320) 23 80 08
Internet
WWW.ASG.WUR.NL
STRATEGIE EN CONTROL IS EEN DIVISIE VAN 'ID-LELYSTAD, INSTITUUT VOOR DIERHOUDERIJ EN DIERGEZONDHEID BV' EN MAAKT SAMEN MET RIVO, PRAKTIJKONDERZOEK, EN WAGENINGEN UNIVERSITEIT (DIERWETENSCHAPPEN) DEEL UIT VAN DE ANIMAL SCIENCES GROUP
Animal Sciences Group
Strategie en control
Datum
2 SEPTEMBER 2004
persberichtnummer
.
Pagina
2 VAN 2
---- --