Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Nieuwe wet maakt rechtstreeks beroep mogelijk

Via de Wet rechtstreeks beroep kunnen partijen met ingang van heden na een besluit van een bestuursorgaan een verzoek indienen om in hun zaak de bezwaarfase over te slaan. Voorwaarde daarbij is, dat álle betrokken partijen het verzoek tot rechtstreeks beroep onderschrijven. Als hun verzoek wordt gehonoreerd kan men meteen beroep instellen bij de rechtbank. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), de Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) en de Vervoerkamer (Vk) zullen verzoeken tot rechtstreeks beroep als volgt beoordelen:


1. bij sanctiebesluiten in mededingingszaken zal de NMa een verzoek om rechtstreeks beroep in beginsel honoreren;

2. Tevens heeft de NMa haar interne procedures rond sanctiebesluiten aangepast. Aanleiding hiervoor is niet alleen bovengenoemde wetswijziging, maar ook het feit dat op grond van de nieuwe Europese en nationale regelgeving niet langer een ontheffing vereist is om een beroep te kunnen doen op de vrijstelling. Dat betekent dat die beoordeling een integraal onderdeel wordt van het sanctietraject. De uitgangspunten die de NMa bij deze beoordeling hanteert zijn te vinden op de website.

In samenhang hiermee heeft de NMa haar procedures rond sanctiebesluiten aangepast. Feiten die de NMa vaststelt in het onderzoek naar overtredingen van de Mededingingswet zal de NMa aan betrokken partijen voorleggen die vervolgens de mogelijkheid krijgen hierop te reageren. De directeur Concurrentietoezicht stelt vervolgens de inhoud van het rapport vast, zoals voorheen door de d-g NMa gebeurde. Hiermee wordt de onderzoeksfase afgesloten en gaat de sanctiefase in. In de sanctiefase worden de partijen gehoord, waarna de d-g NMa bepaalt of, en zo ja, welke sanctie wordt opgelegd.

Wet rechtstreeks beroep