LIJST PIM FORTUYN

LPF pleit voor invoering gefaseerde ingang aow

TWEEDE KAMERFRACTIE
LIJST PIM FORTUYN

PERSBERICHT

Den Haag, 2 september 2004

LPF-Kamerlid Varela pleit voor invoering gefaseerde ingangsdatum AOW

In het overleg dat vandaag wordt gevoerd met Staatssecretaris Van Hoof (SZW) over het kabinetsstandpunt 'stimuleren van langer werken door ouderen'pleit het LPF-Kamerlid Joao Varela ervoor om de ingangsleeftijd voor de AOW flexibel te maken. Het voorstel komt er op neer dat de Nederlander in de toekomst op zijn 60e al recht krijgt op 20% van de 'oudedagsuitkering'en dat per jaar opbouwt met 20% totdat men met 68 jaar recht krijgt op een volledige AOW-uitkering.

Dit voorstel sluit volgens Joao Varela beter aan op de wensen van oudere werknemers om niet ineens volledig te stoppen met werken, maar het werk langzaam af te bouwen. Ook de samenleving kan hiervan profiteren doordat er gemiddeld langer doorgewerkt kan worden en er minder behoefte kan ontstaan aan vroegpensioen. Hierdoor zullen de pensioenlasten voor de samenleving minder stijgen terwijl de druk op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing niet te hoog zal worden. Ook het bedrijfsleven zelf profiteert doordat kennis en ervaring langer binnenshuis blijft en de motivatie van de oudere werknemer aanwezig blijft.

Daarnaast pleit Varela voor de mogelijkheid van vervroegde pensionering van mensen die 40 jaar lang een zwaar en slopend beroepen hebben uitgeoefend. Nederland wordt zakelijker, maar het moet op dit soort terreinen wel sociaal blijven.
Varela steunt het kabinetsbeleid, gericht op het langer laten werken van ouderen, maar hij verwacht wel een grotere inzet van het kabinet als het gaat om het tegemoet komen van het bedrijfsleven met financiële middelen bij het aanhouden of in dienst nemen van oudere werknemers. Het kabinet dient de verminderde inzetbaarheid van oudere werknemers te compenseren, zodat werkgevers oudere werknemers makkelijker in dienst nemen en houden.

Ook spreekt Varela zijn steun uit voor de wens van de Europese Unie om het middel van 'demotie' actief in de arbeidsovereenkomsten op te nemen. Hij geeft daarbij aan dat het onverkort handhaven van de hypotheekrenteaftrek hiertoe een prima middel is. Door de hypotheekrenteaftrek hebben de meeste mensen met een eigen huis na dertig jaar sparen de mogelijkheid om de hypotheek af te lossen en daarmee hun maandelijkse lasten fors te verlagen. Hiermee kunnen de inkomensgevolgen van de demotie (een professionele stap terug doen) eenvoudig worden opgevangen.