VERENIGING VNO-NCW

Open brief VNO-NCW aan FNV, CNV en MHP

Dit is een open brief van VNO-NCW aan FNV, CNV en MHP.

Jacques Schraven, voorzitter van de ondernemingsorganisatie VNO-NCW, heeft in een open brief de voorzitters van FNV, CNV en MHP geantwoord op hun brief aan VNO-NCW, waarin zij de acties tegen het kabinetsbeleid en tegen werkgevers aankondigen.

Hieronder volgt de tekst van de brief.

Aan de voorzitters van de vakcentrales,
Lodewijk de Waal (FNV),
Doekle Terpstra (CNV),
Ad Verhoeven (MHP).
Den Haag, 1 september 2004

Mijne heren,

Hierbij mijn antwoord op de brief die jullie mij op 24 augustus stuurden. Daarin kondigen jullie acties aan tegen ondernemers en vragen jullie of ik de bedrijven die bij VNO-NCW zijn aangesloten, wil vragen of zij die acties 'tenminste zullen gedogen', zoals jullie het uitdrukken. FNV Bondgenoten heeft overigens al een vergelijkbare brief aan de leden van VNO-NCW gestuurd. Een beetje dubbel op dus, maar dit terzijde.

Jullie sommen uitvoerig op welk sociaal onheil het kabinet in petto heeft. Jullie benadrukken daarbij dat VNO-NCW en de andere werkgeversorganisaties zich bij deze plannen 'bondgenoot van het kabinet hebben betoond' en daarom 'deelgenoot (zijn) aan het conflict tussen vakbeweging en kabinet'.

Maar jullie weten heel goed dat dit niet zo is. De problemen zijn ontstaan omdat jullie geen nullijn mochten afspreken in Den Haag en dus geen mandaat hadden om te onderhandelen en dus geen compromis konden sluiten. Terwijl daar volop kansen voor aanwezig waren!

Laten we de belangrijkste feiten nog eens nalopen. Ten eerste het (pré)pensioen.
Het voorstel van het kabinet was (terug naar) 65 jaar. Het kabinet was vervolgens bereid naar 63,5 jaar te zakken. Jullie wezen dit af.
VNO-NCW wilde naar 63 jaar gaan. Jullie wezen ook dit af. Vlak voor het Voorjaarsoverleg van 18 mei stelden de werkgevers (VNO-NCW, MKB en LTO) een prépensioenleeftijd van 62,5 jaar voor. Precies halverwege de standpunten van jullie en (aanvankelijk) van het kabinet. Jullie verwierpen ook dit voorstel. Drie keer 'neen' dus.

In het Voorjaarsoverleg nam het kabinet het werkgeversvoorstel als eindbod over. Maar zonder werknemers te verplichten mee te doen aan een prépensioenregeling (opt-out). Jullie weten als ervaren onderhandelaars heel goed wat een eindbod is, zeker als het komt na ruim vier maanden overleg. Wij stelden voor de vrijwillige deelname te aanvaarden, onder voorwaarde dat wij - werkgevers én bonden - nauw bij de uitwerking werden betrokken. Er zou zonder twijfel een voor iedereen hanteerbare vorm uit zijn gerold. En nog iets anders: het kabinet had in zijn eindbod ook het spaarloon overeind gelaten, eveneens een belangrijk punt voor jullie leden. Maar jullie wezen opnieuw alles af.

Het doek viel definitief op 25 juni, toen de FNV zonder verdere discussiemogelijkheid met een schriftelijke verklaring kwam, waarin namens CNV en MHP het loonakkoord voor 2005 werd opgezegd.

Dan de WAO. Het kabinet heeft inderdaad ons beider voorstel niet op alle punten overgenomen. Maar door onze gezamenlijke inspanningen is men wel een heel stuk in onze richting opgeschoven. Wij wilden dit najaar, wanneer de wetsvoorstellen worden ingediend, samen met jullie doorgaan. Maar jullie wilden niet meer: sterker, jullie trokken ook de toezegging in om geen bovenwettelijke aanvullingen van het ziekengeld in het 2e ziektewetjaar te eisen. Daarmee lieten jullie ons in de kou staan en trokken de mat onder onze gezamenlijke aanpak weg.

Jullie waren heel verontwaardigd toen het kabinet vervolgens weer zijn eigen lijn trok.
Of jullie deden alsof, want het stond van tevoren vast dat het kabinet dat zou doen als er geen akkoord kwam. Dat hadden we immers afgesproken in het Najaarsakkoord van eind vorig jaar. Jullie hebben dat vast betrokken bij jullie afweging en zijn desondanks de riskante weg van afwijzen, opzeggen en confronteren ingeslagen.

Ik kan maar één ding concluderen: jullie hadden en hebben geen mandaat gekregen voor een compromis. Ik snap jullie afweging echter nog steeds niet: met een akkoord hadden we een prépensioen bij 62,5 jaar gehad, nu is het uitgangspunt 65 jaar. Hoe leggen jullie dat uit aan jullie leden?

Een pensioenleeftijd van 65 jaar vinden wij voor de toekomst trouwens verstandig. We moeten (weer) langer gaan werken in Nederland en Europa om onze welvaart, banen, pensioenen en zorg te behouden. Voor de jongere generatie is dat ook geen probleem, daar ben ik van overtuigd. Tegelijkertijd bepleiten wij met kracht dat er voor de oudere generatie niets veranderd. Maar jullie geven opnieuw geen steun aan dit voorstel! Is dat in het belang van de bouwvakker van 55 jaar?

Tenslotte de aangekondigde acties: ondernemers moeten maar afwachten wat dit gaat opleveren. De politiek zal zich er niet veel van aantrekken, vrees ik voor jullie. Voor ons betekent het een aanslag op het herstel van de bedrijven. Slecht voor de noodzakelijke investeringen. Slecht voor de banengroei.

Ik roep jullie op de heilloze weg van acties te verlaten. Het kabinet zal, mede onder druk van ons, 57-plussers buiten schot laten. Wij zien dat als een eerste stap. Kom tot bezinning en pleit samen met ons voor een nog betere overgangsregeling en maak in CAO's verantwoorde en gematigde afspraken. Dan ben ik graag bereid tot nader overleg met jullie.

Dan zijn er geen acties nodig en valt er ook niets te 'gedogen'. Dat laatste zijn wij overigens helemaal niet van plan.

Met vriendelijke groet,

Jacques Schraven,
Voorzitter ondernemingsorganisatie VNO-NCW


---------------------