ARTSEN ZONDER GRENZEN

Artsen zonder Grenzen vaccineert tegen onverschilligheid

Artsen zonder Grenzen vaccineert tegen Virus van Onverschilligheid Inentingsactie vraagt betrokkenheid bij stil oorlogsleed

Den Haag, 1 september 2004, Artsen zonder Grenzen gaat Nederlanders vanaf 2 september preventief inenten tegen onverschilligheid. Een aantal Tweede-Kamerleden en acteur Daniël Boissevain ontvangen op het Plein in Den Haag de eerste vaccinaties.

Het Virus van Onverschilligheid, dat volgens AzG in diverse delen van de wereld is gesignaleerd, kan dodelijke gevolgen hebben voor mensen die leven in oorlogsgebied. Personen die met het virus zijn besmet, zijn ongevoelig voor moord, verkrachting en plundering in landen die fysiek of emotioneel ver weg liggen. Deze onverschilligheid kost mensenlevens. Ze moet daarom krachtig worden bestreden.

De vaccinatie-actie is onderdeel van de campagne 'Oorlog went... behalve als je er middenin zit'. Hiermee vraagt Artsen zonder Grenzen aandacht voor mensen in chronische conflicten die vaak nog maar weinig aandacht krijgen. Mensen in gebieden als Tsjetsjenië, Kasjmir, Somalië en Colombia leven elke dag met geweld en de ontwrichtende gevolgen ervan, al jaren lang en doorgaans in stilte.

Volgens Artsen zonder Grenzen moet er een einde komen aan deze stilte en mag oorlogsgeweld tegen burgers nooit stilzwijgend worden geaccepteerd. Om het lot van miljoenen mensen te verbeteren, zijn aandacht en betrokkenheid een eerste vereiste.

De vaccinatie-actie vindt plaats op het Plein. Hier krijgen naast Daniël Boissevain de kamerleden Szabo (VVD), Koenders (PvdA), Tjon-A-Ten (PvdA) en Van Velzen (SP) een inenting. Daarnaast bezoeken zij een mobiele tentoonstelling waarin AzG met beeld, geluid en gefilmde interviews het dagelijks leven temidden van voortdurend oorlogsgeweld laat zien. Deze tentoonstelling reist door het gehele land en is in Den Haag op 1, 2 en 3 september vrij door het publiek te bezoeken.