Bloemencorso Aalsmeer
Er zit muziek in... hét corso:
AALSMEERS CORSO SWINGT DOOR VIER PLAATSEN
In het eerste weekend van september is het 57ste Aalsmeerse bloemencorso in Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer te bewonderen. Dit jaar swingt de ruim een miljoen bloemen en planten tellende stoet drie dagen en 78 kilometer lang door de regio. Vanaf alle negentien praalwagens klinkt namelijk muziek. Het thema van de parade van dit jaar is namelijk: Er zit muziek in...hét corso!
Muziekblokken
De negentien praalwagens zijn voor het eerst in de geschiedenis van het Aalsmeerse corso gegroepeerd rond zes muziekblokken. De stoet opent met vier wagens die in het teken staan van Top of the Pops, met als eerste wagen een combinatie van twee songs van de Rolling Stones: Painted Sympathy. Van de laatste wagen van dit eerste muziekblok klinkt DJ Dance-muziek. Als contrast met deze opzwepende klanken volgt het muziekblok Kinderliedjes. Dan volgt het muziekblok Country & Western en daarna is het de beurt aan het blok Musicals. Het Nederlandse levenslied is het volgende muziekblok. Het 57ste corso eindigt net zo swingend als het begon. Daarvoor staat het zesde muziekblok Rock & Roll garant. Op en rond de wagens wordt flink Rock en Jive gedanst. Van de laatste praalwagen spettert de muziek van Jailhouse Rock richting het publiek.
Op en rond de wagens wordt door zo'n 250 figuranten ingespeeld op de titel van de praalwagens.
De presentaties
De presentatie van het corso begint op donderdag 2 september vanaf 18.00 uur in de bloemenveiling van Aalsmeer. Daar worden alle wagens door arrangeurs, binders en bouwers in de (miljoen) bloemen en planten gestoken. Bezoekers zijn van harte welkom om de geboorte van de praalwagens mee te maken. Deze Nacht van Aalsmeer duurt tot in de kleine uurtjes.
Op vrijdag 3 september begint het corso met een preview door Kudelstaart tussen 14.15 en 14.45 uur. Die wordt gevolgd door een daglichtparade op het Raadhuisplein in Aalsmeer (16.30 uur). Overal zijn mensen van harte welkom. Dat is ook het geval tijdens de presentatie van de wagens in de straten van het centrum van Aalsmeer en tijdens het kindercorso (20.45 uur) op het Raadhuisplein. Aansluitend daaraan vindt de officiële opening plaats, om 21.15 uur gevolgd door een verlicht corso door Aalsmeer.
Zaterdag 4 september vertrekt het corso uit het oosteinde van Aalsmeer via Amstelveen-Westwijk (09.45 uur) naar het stadshart van Amstelveen (11.00 uur) om via Rembrandtweg en Amstelveenseweg om 12.00 uur bij de Bosbaan in Amsterdam aam te komen. Na een pauze van anderhalf uur rijdt de stoet naar het Haarlemmermeercircuit. Daar aangekomen 14.15 uur) gaat het dit jaar niet rechtsaf naar het centrum maar linksaf via de Zeilstraat naar Sloten (15.30 uur). Het is voor het eerst dat de bloemenstoet Sloten aandoet.
Vervolgens staat Badhoevedorp op het programma (16.30 uur), waarna de wagens naar Hoofddorp rijdt om daar op het Raadhuisplein halt te houden. Zaterdagavond ziet Hoofddorp de primeur van een verlicht corso (van 21.15 tot 22.30 uur).
Op zondag 5 september vertrekt het corso om 11.00 uur voor een rit door Hoofddorp die rond 13.00 uur eindigt met het vertrek naar Nieuw Vennep met een passage van 14.00 tot 15.00 uur. Via Burgerveen (circa 15.45 uur) en Rijsenhout (rond 16.00 uur) wordt het corso na 78 kilometer besloten bij Aalsmeerderbrug (even voor 17.30 uur).
Hét corso
Het Aalsmeerse bloemencorso geniet zowel nationaal als internationaal een reputatie als hét bloemencorso van Nederland. De allerlaatste trends in bloemsierkunst worden door de toparrangeurs van Nederland omgetoverd tot prachtig versierde praalwagens en luxewagens. De ontwerpen van de praalwagens zijn afkomstig van Team Zuidkoop uit De Lier, bekend van bloemdecoraties bij koninklijke evenementen. Het Aalsmeerse corso vindt zijn ontstaan in een koninklijke bloemengroet uit het bloemendorp tijdens de inhuldiging van Koningin Juliana in 1948.
Het corso wordt op de weg gebracht door ruim driehonderd vrijwilligers van negentien buurtschappen die een praalwagen voor de parade corso maken. Op en rond de wagens wordt door zo'n honderd figuranten ingespeeld op de titel van de praalwagens.
Ondersteuning
De realisatie van de parade van meer dan een miljoen bloemen en planten wordt mede mogelijk gemaakt door sponsors en subsidiegevers als de Bloemenveiling Aalsmeer en de gemeente Aalsmeer. Ook Amsterdam en Haarlemmermeer steunen de komst van het Aalsmeerse corso binnen hun gemeentegrenzen. Verder wordt het corso financieel ondersteund door CAI Westland, regionale Rabobanken, Stivas en het Winkelcentrum Hoofddorp. Het Schipholfonds zorgt jaarlijks voor een financiële bijdrage voor een aantal comités.
Meer informatie over het corso, de praalwagens, de comités en de doorkomsttijden, kan men vinden op deze website.