Van Gogh Museum


Amsterdam, 5 juli 2004

Van Gogh Museumbus haalt scholieren op voor museumbezoek

Van Gogh Museum en Rabobank introduceren nieuw educatief project

Vanaf 2 september lanceren het Van Gogh Museum en promoting partner Rabobank een nieuw educatief project onder de naam Van Gogh Museumbus. Basisscholieren tussen 11 en 12 jaar (groep 7 en/of 8) worden met een Amerikaanse schoolbus, vormgegeven in Van Gogh-stijl, door het hele land opgehaald en naar het Van Gogh Museum in Amsterdam gebracht. Dankzij dit initiatief krijgen jongeren de kans om oog in oog te staan met de originele kunstwerken in het Van Gogh Museum en iets te leren over Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten. De ritten worden financieel mogelijk gemaakt door de Rabobank. De komende 3,5 jaar kunnen 700 groepen leerlingen (met een maximum van 36 leerlingen per keer) een bezoek brengen aan het Van Gogh Museum. In voorbereidende sessies maken de kinderen op speelse wijze kennis met het onderwerp kunst, verzamelen, een museum en de kunstenaar Vincent van Gogh. Tijdens de rit naar het museum geeft een museumdocent les aan de leerlingen. Ter ondersteuning van de lessen bevindt zich aan boord van de Van Gogh Museumbus een replica van het Japanse lakdoosje van Van Gogh. De kunstenaar bewaarde in het oorspronkelijke kistje bolletjes wol om kleurencombinaties uit te proberen. Eenmaal in het museum worden de kinderen rondgeleid door de museumdocent en krijgen ze interactieve opdrachten. De heer John Leighton, directeur van het Van Gogh Museum: "Het Van Gogh Museum heeft de laatste jaren een scala aan educatieve programma's voor scholen ontwikkeld. De ervaring leert ons echter dat scholen zich vaak laten afschrikken door de kosten en logistieke organisatie van een bezoek aan het museum, waardoor vele kinderen niet de kans krijgen om op jonge leeftijd meesterwerken van dichtbij te zien. De Van Gogh Museumbus is bedoeld om deze problemen uit de weg te helpen en aan een groter aantal scholieren de mogelijkheid te bieden om het werk van Vincent van Gogh te ontdekken." De heer Bert Heemskerk, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland: "Dit project laat weer eens zien dat de Rabobank dichtbij, betrokken en toonaangevend is. We maken het voor kinderen uit alle delen van Nederland mogelijk om het Van Gogh Museum te bezoeken en zich te laten inspireren door zijn werk. Juist voor kinderen uit deze leeftijdscategorie is het bijzonder leuk en leerzaam om onder professionele begeleiding een bezoek te brengen aan een museum. Als Rabobank leveren wij hier daarom ook graag een bijdrage aan." Partnership Van Gogh Museum-Rabobank
Het stimuleren van Nederlands bezoek aan het Van Gogh Museum is een van de doelstellingen van het vijfjarige partnership tussen het Van Gogh Museum en de Rabobank, aangegaan op 1 januari 2003. Verder willen het Van Gogh Museum en de Rabobank dat een zo breed mogelijk publiek kennis kan maken met het werk van Van Gogh. De vrijdagavondopenstellingen zijn daar een eerder uitvloeisel van. Met de Van Gogh Museumbus krijgt de schoolgaande jeugd de kans om het museum te ontdekken.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting van het Van Gogh Museum: +31 (0)20 570 52 92 of e-mailen naar pressoffice@vangoghmuseum.nl. Voor meer informatie over de Rabobank: Afdeling persvoorlichting, Paul van den Berg, +31 (0)30 216 28 32 of e-mailen naar p.w.h.berg@rn.rabobank.nl.

Heidi Vandamme
Persvoorlichter / Press Officer
Van Gogh Museum
Postbus 75366
1070 AJ Amsterdam
Netherlands

+31 (0)20 5705 292
fax 570 5266
www.vangoghmuseum.nl

Nu in het Van Gogh Museum / Now in the Van Gogh Museum

Edouard Manet
Impressies van de zee / Impressions of the sea
18.06.04 - 26.09.04

Van Gogh en de zee / Van Gogh and the sea
18.06.04 - 26.09.04

Het Van Gogh Museum is elke vrijdagavond geopend tot 22 uur The Van Gogh Museum is open until 10 p.m. every Friday