Gemeente Zaanstad

College lost tekort op begroting 2004 op

donderdag 2 september 2004

Burgemeester en wethouders van Zaanstad melden de Gemeenteraad dat de begroting 2004 sluitend is. Een waarschuwende brief van eind juli sprak nog over een mogelijk gat van 10 miljoen euro. Nader onderzoek leert dat 7,4 miljoen euro nodig is om aan het eind van het jaar goed uit te komen. Die 7,4 miljoen gaat het college op verschillende manieren bereiken. De maatregelen hebben nagenoeg geen effecten voor de burger. Dit zijn de belangrijkste:

* De geraamde opbrengst uit de precarioheffing (nutsbedrijven) wordt voor dit jaar voor 50% ingeboekt. Eerder werd gesteld dat het uit risico-overwegingen beter was het bedrag af te boeken. De rechtsgang van de nutsbedrijven is immers nog niet afgerond. Een recente uitspraak in een soortgelijke zaak in Den Haag heeft bij het college geleid tot een nieuwe risico-inschatting. De rechter heeft daar gezegd dat gemeentes geen gedoogplicht hebben voor gas-en elektriciteitsleidingen als een bedrijf een vergunningplicht heeft voor levering van gas / elektriciteit En ook dat een gemeente precario kan heffen als ze voorwerpen (onverplicht) gedoogt. Het inboeken van de helft van de opbrengst is volgens het college zeer goed verdedigbaar. Dit alles levert voor boekjaar 2004 2,9 miljoen euro op.

* Budgetdiscipline in de organisatie. Zo is er een stop afgekondigd op het aangaan van nieuwe verplichtingen en geldt er een selectieve vacaturestop. Ook is er een strengere procedure voor inhuur van extern personeel.

* Er zijn meevallers te melden op diverse posten. Zo is van het VNG-congres budget 150.000 euro overgebleven, komt er geen onderzoek naar de lokale TV en stadskrant (40.000 euro) en leveren enkele vacatures minder uitgaven voor loonkosten op (200.000 euro).

* Diverse reserves (´spaarpotjes´) komen vrij te vallen en kunnen worden aangewend als extra inkomsten. Bijvoorbeeld de 850.000 euro die reeds gereserveerd was voor de ijsbaan, een overschot op Plannen met Zaanstad (400.000), reserve rekenrente en egalisatiereserve BTW, een geplande bijdrage aan Fluxus die niet meer nodig is (350.000 euro) en een nieuwe inschatting oninbaarheid debiteurenportefeuille van Sociale Zaken (500.000 euro).