Novem

02-09-2004 Rol van Novem: subsidie
Ultrasound technologie slibgisting

Algemeen

* Organisatie: Waterschap Aa en Maas

* Adres: Postbus 5049

* Postcode / woonplaats: 5201 GA 's-Hertogenbosch
* Contactpersoon: Ir. L.Luning

* Telefoonnummer: 030-6943524

* E-mail: luchien.luning@grontmij.nl

* Namen (eventuele) mede-aanvragers: Waterschap de Dommel

Projectgegevens

* Onderwerp

Toepassing ultrasound technologie bij slibgisting. Op communale rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) komen grote hoeveelheden zuiveringsslib vrij. Dit slib wordt over het algemeen vergist op de rwzi, waarbij biogas wordt opgewekt. Na vergisting wordt het slib ontwaterd en verbrand. Recent is in o.a. Duitsland en Engeland een technologie ontwikkelt die het mogelijk maakt om het zuiveringsslib vergaande te vergisten, waardoor 25-35% meer biogas ontstaat. Daardoor wordt de te verbranden afvalstroom gereduceerd, wat nog versterkt wordt door een verbeterde ontwaterbaarheid van het vergiste slib. Eén van deze voor Nederland nieuwe technologieën is de ultrasound technologie. Deze technologie is gebaseerd op hoogfrequente trillingen die het slib door middel van cavitatie desintegreren. In Duitsland is gebleken dat de toepassing van deze technologie in een deelstroom van de totale hoeveelheid zuiveringsslib al tot een substantiële verbetering van de vergisting leidt.
Gezien de behaalde resultaten elders in de wereld, lijkt deze technologie ook voor Nederland van groot belang te zijn. Door middel van een demonstratieproef worden de mogelijkheden van de ultrasound technologie voor de Nederlandse situatie bepaald.

* Doelstelling(en)

Het gebruik van ultrasound technologie voor slibdesintegratie bij slibgisting op rwzi's te demonstreren en de milieuvoordelen en mogelijkheden voor verdere toepassing te bepalen.

* Werkwijze

Op rwzi Land van Cuijk voeren Waterschap Aa en Maas, Waterschap de Dommel en Grontmij een demonstratieproef uit op praktijkschaal. In de eerste fase van het project wordt het onderzoek voorbereid door middel van een vooronderzoek door het Fraunhofer Institut in Duitsland. Door middel van dit vooronderzoek zijn de ontwerpparameters bepaald en procesgaranties afgegeven.
Op basis van de resultaten uit de eerste fase is inmiddels door het Waterschap besloten tot uitvoering van de overige activiteiten. In de tweede fase wordt de praktijkproef uitgevoerd voor een periode van 6 maanden. De proef wordt beoordeeld op grond van een uitgebreid analyseprogramma en een intensieve begeleiding. Tijdens deze fase wordt een workshop georganiseerd voor geïnteresseerden van de waterschappen in Nederland.
In de derde en laatste fase wordt het demonstratieproject afgerond en worden de resultaten geëvalueerd voor rwzi Land van Cuijk en voor de situatie bij andere Nederlandse rwzi's. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een kosten-baten analyse. De resultaten zullen o.a. op een congres gepresenteerd worden.

* Beoogde resultaat

Het project beoogt de toepassing van ultrasound technologie bij slibvergisting op rwzi's te demonstreren voor de Nederlandse situatie. Daarbij wordt inzicht verkregen in de te behalen toename van duurzame energie gerelateerd aan de prijs-prestatie van de ultrasound technologie. Het is de verwachting dat een positief resultaat op korte termijn zal leiden de realisatie van meerdere ultrasound installaties op Nederlandse rwzi's.

* Begin- en (verwachte) einddatum van het project

Begindatum: 1 januari 2004
Einddatum: 1 mei 2005

* Novem projectnummer en referentienummer

Projectnummer 2020-03-12-34-002
Referentienummer 2040449/201/ADB/adg