Novem

02-09-2004 Rol van Novem: subsidie
Energiemodel Nieuwegein (DE scan plus)

Algemeen

* Organisatie: Gemeente Nieuwegein

* Adres: Martinbaan 2

* Postbus 1 (Postadres)

* Postcode / woonplaats: 3430 AA NIEUWEGEIN

* Contactpersoon: M.J. van Oostveen

* Telefoonnummer: 030 6071911

* E-mail: m.vanoostveen@nieuwegein.nl

Projectgegevens

* Onderwerp

Gemeente Nieuwegein wil bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door op energierelevante terreinen energiebesparing te vergroten en de inzet van duurzame energie te bevorderen. Dit klimaatbeleid wil gemeente Nieuwegein realistisch en haalbaar maken en de uitvoering ervan kunnen monitoren. Daartoe is een Duurzame Energiescan Plus uitgevoerd volgens de onderzoeksopzet van Ecofys b.v. te Utrecht met als resultaat de rapportage "Energiemodel Nieuwegein''. De Duurzame Energiescan volgens de Novem-methode is onderdeel van het onderzoek.
Het gaat om het opzetten van een energiemodel, waarbinnen het huidige en het te voorziene energiegebruik in beeld worden gebracht, evenals de effecten op het energiegebruik van bestaande en kansrijke nieuwe projecten voor energiebesparing en duurzame energie.
* Doelstelling(en)

Het doel van dit haalbaarheidsonderzoek is drieledig:
- Onderzoeken van de potentiële mogelijkheden voor duurzame energie en energiebesparing gerelateerd aan ontwikkelingen in het energiegebruik van Nieuwegein;

- Onderbouwd vanuit dit onderzoek beschrijven van kansrijke activiteiten en beleidsmaatregelen waarmee de Nieuwegeinse vertaling van de landelijke Kyoto - doelstellingen (vertaald in een evenredige bijdrage) ingevuld kan worden;

- Het leveren van een monitoringsinstrument, waarmee de invloed van uit te voeren activiteiten en beleidsmaatregelen op het Nieuwegeinse energiegebruik gevolgd kan worden. De invloed dient te worden gekwantificeerd (PJ energie en Duurzame Energie) en uitgedrukt in CO2- emissiereductie, zodat daarmee ook in de toekomst effecten van de inspanningen op de Nieuwegeinse evenredige bijdrage kunnen worden gevolgd.

* Werkwijze

Fasen project Energiemodel Nieuwegein

1. Vastleggen van de uitvoering in een startbijeenkomst voor het gedetailleerd inrichten van het onderzoek.

2. Informatieverzameling: inventariseren van energierelevant gemeentelijk beleid en activiteiten

3. Vaststellen van huidig en toekomstig energiegebruik in Nieuwegein
4. Vertaling van de Kyoto - doelstelling naar de opgave (evenredige bijdrage) voor Nieuwegein

5. Operationaliseren en kwantificeren van maximaal 15, bestaande en nieuwe, kansrijke activiteiten. Per activiteit worden basisgegevens verzameld en wordt hun kwantitatieve bijdrage berekend in termen van CO2 - emissie, PJ energie en besparing.

6. Uitvoeren Duurzame Energiescan en door middel van een korte beschrijving invoegen van de onderzoeksresultaten in de rapportage Energiemodel

7. Eindrapportage, in het vervolg bruikbaar als een monitoringsinstrument.

* Beoogde resultaat

De resultaten van het totale onderzoeksproject worden in een eindrapportage weergegeven, waarin - naast een beknopte uitleg - grafisch het volgende in beeld is gebracht:

- De ontwikkeling van het energiegebruik/CO2-emissie van Nieuwegein in de komende jaren

- De evenredige bijdrage van Nieuwegein in het licht van de nationale klimaatdoelstellingen

- De belangrijkste kansen voor Nieuwegein voor CO2 - emissiereductie, onderverdeeld in energiebesparings - en duurzame energieprojecten.
- Inzicht geven - in termen van een CO2 - reductie - in de effecten van uitvoering van deze projecten op de evenredige bijdrage.
* Begin- en (verwachte) einddatum van het project

Begindatum: 28 oktober 2003
Einddatum: 15 februari 2004

* Novem projectnummer en referentienummer

Projectnummer: 2020-03-13-10-061
Aanvraagnummer: 400005124