Novem

De zon gaat het maken op 10.000 polderdaken

Algemeen

* Organisatie: Gemeente Haarlemmermeer

* Adres: Postbus 147

* Postcode / woonplaats: 2130 AC Hoofddorp

* Contactpersoon: R. Mesman

* Telefoonnummer: 023-5676191

* E-mail: Ruud.mesman@haarlemmermeer.nl

Projectgegevens

* Onderwerp

De gemeente Haarlemmermeer gaat een PV en zonneboilerproject starten met als werktitel: "De zon gaat het maken, op 10.000 polderdaken". Inmiddels is de naam veranderd in "Haal de zon in huis". Voorlichting over de toepassing en installatie van PV en zonneboilers, de prijs en terugverdientijd, het EPA-advies en de milieu-effecten is een noodzakelijke voorwaarde voor het welslagen van dit ambitieuze project.
Door een intensieve publiciteitscampagne willen we de diverse doelgroepen benaderen met op maat gemaakt informatiemateriaal. Deze campagne zal eind 2004/begin 200 5wordenafgerond.

* Doelstelling(en)


1. CO2 reductie

2. Opwekking Duurzame Energie

3. Voorlichting en bewustwording met betrekking tot het energievraagstuk in z'n algemeenheid en gedragsbeinvloeding in het bijzonder

4. Opschaling en stimuleren marktintroductie PV systemen, stedelijke windturbines en zonneboilers

* Werkwijze

In drie jaar tijd willen we uiteindelijk enkele duizenden PV-systemen (van vier panelen elk) geplaatst zien in de gemeente Haarlemmermeer. Deels op woningen van particulieren, deels op woningen van corporaties, op instellingen en bedrijven.
In overleg met Nuon, nutsbedrijf Haarlemmermeer (tegenwoordig RWE Haarlemmermeergas bv), Bel-de-zon en andere PV leveranciers zullen we hun aanbiedingen overzichtelijk presenteren aan de particulieren, corporaties, instellingen en bedrijven. De `normale'prijs van een PV systeem bedraagt ruim euro 3.000,- maar, om een voorbeeld te noemen, Nuon biedt eenzelfde systeem aan voor euro 285,- (inclusief voorfinanciering). Voorwaarde is wel dat de koper drie jaar lang groene stroom van Nuon afneemt.
Door afspraken te maken met installateurs kan de gemeente de prijs van installatie fors naar beneden brengen. Alhoewel de meeste systemen vrij eenvoudig zelf te plaatsen zijn zal niet iedereen dat kunnen of willen doen. Door de installatie zo mogelijk per blok te organiseren kan de prijs nog verder naar beneden worden gebracht. Met verhuurders /corporaties zullen afspraken gemaakt worden om de deelname van huurders mogelijk te maken en te bevorderen.
* Beoogde resultaat


- Stimuleren aanschaf zonnepanelen en zonneboilers
- Stimuleren EPA's

- Inwoners Haarlemmermeer informeren over duurzame energie, energiebesparing en beleid gemeente.

* Begin- en (verwachte) einddatum van het project

Begindatum: 1 september 2003
Einddatum: 1 juni 20054

* Novem projectnummer en referentienummer

Projectnummer: 2020-03-14-22-002
Referentienummer: 2030597/201/KK/mst