European Commission

RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/04/100

Brussel, 2 september 2004

12054/1/04 REV 1 (Presse 249)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over twee terroristische daden in de Russische Federatie

De Europese Unie is geschokt over twee terroristische daden die nagenoeg gelijktijdig in Rusland zijn gepleegd. De Europese Unie veroordeelt de gruwelijke bomaanslag op het Ryzhskaya-metrostation in Moskou van 31 augustus 2004, waarbij onschuldige mensen werden getroffen. Het doden en verminken van burgers valt niet te rechtvaardigen. De Europese Unie veroordeelt tevens de gijzelingsactie op een school in de stad Beslan, Noord-Ossetië, die op 1 september 2004 begon, en roept de verantwoordelijken op, alle gijzelaars onmiddellijk vrij te laten. Het bedreigen en traumatiseren van kinderen, ouders en leerkrachten is volstrekt verwerpelijk.

De Europese Unie betuigt haar oprechte medeleven met de familieleden van de slachtoffers, de Russische regering en het Russische volk. De Europese Unie steunt de inspanningen van de Russische regering om een onderzoek in te stellen naar deze terroristische daden en een vreedzaam einde te maken aan de gijzelingsactie.

De kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië, Turkije en Kroatië *, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deel uitmaken van het stabilisatie- en associatieproces