Nieuwsbericht, 2-9-2004
Vierjarenplan voor afbouwen van roken in horeca
Alle restaurants moeten eind 2008 een rookvrije zone hebben. Vanaf
begin volgend jaar wordt het roken in horecagelegenheden stap voor
stap ontmoedigd.
Minister Hoogervorst heeft hierover afspraken gemaakt met Koninklijk
Horeca Nederland. Bij de presentatie vanmiddag zei hij zeer verheugd
te zijn 'dat de horeca haar eigen verantwoordelijkheid heeft genomen
ten aanzien van het rookbeleid en daardoor laat zien een goede
gastheer te zijn'.
De horecabranche benut met de afspraken de kans om het tegengaan van
roken in de horeca zelf te regelen. Tussen 1 januari 2005 en eind 2008
moet driekwart van alle cafés en discotheken een rookvrije zone
krijgen. Alle hotels moeten rookvrije kamers aanbieden en de helft van
alle cafetaria's moet geheel rookvrij zijn. Bij driekwart van alle
horecabedrijven moet de verkoop van tabak eind 2008 zijn gestopt.
In zijn speech gaf de minister aan dat het aantal rokers blijft dalen.
"Rookte in 2003 nog dertig procent van de bevolking, voor 2004 is de
verwachting dat dit uitkomt op 28 procent. Ik heb zelf de ervaring dat
er in restaurants steeds minder wordt gerookt. Dit is een niet te
stoppen ontwikkeling, waaraan dit stappenplan een belangrijke bijdrage
kan leveren."
Kamerstuk
Compromis Konklijk Horeca Nederland over stappenplan rookvrije horeca
Kamerstuk, 2-9-2004
Dossier
Roken
Dossier, 11-3-2004
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport