Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 2-9-2004

Vierjarenplan voor afbouwen van roken in horeca

Alle restaurants moeten eind 2008 een rookvrije zone hebben. Vanaf begin volgend jaar wordt het roken in horecagelegenheden stap voor stap ontmoedigd.

Minister Hoogervorst heeft hierover afspraken gemaakt met Koninklijk Horeca Nederland. Bij de presentatie vanmiddag zei hij zeer verheugd te zijn 'dat de horeca haar eigen verantwoordelijkheid heeft genomen ten aanzien van het rookbeleid en daardoor laat zien een goede gastheer te zijn'.

De horecabranche benut met de afspraken de kans om het tegengaan van roken in de horeca zelf te regelen. Tussen 1 januari 2005 en eind 2008 moet driekwart van alle cafés en discotheken een rookvrije zone krijgen. Alle hotels moeten rookvrije kamers aanbieden en de helft van alle cafetaria's moet geheel rookvrij zijn. Bij driekwart van alle horecabedrijven moet de verkoop van tabak eind 2008 zijn gestopt.

In zijn speech gaf de minister aan dat het aantal rokers blijft dalen. "Rookte in 2003 nog dertig procent van de bevolking, voor 2004 is de verwachting dat dit uitkomt op 28 procent. Ik heb zelf de ervaring dat er in restaurants steeds minder wordt gerookt. Dit is een niet te stoppen ontwikkeling, waaraan dit stappenplan een belangrijke bijdrage kan leveren."
Kamerstuk
Compromis Konklijk Horeca Nederland over stappenplan rookvrije horeca

Kamerstuk, 2-9-2004
Dossier
Roken

Dossier, 11-3-2004