Spoorwegen voor gehandicapten nog altijd vol hindernissen
02-09-2004 * Onderzoek van de SP onder mensen met een handicap toont aan dat reizen per spoor voor hen nog te vaak een uitputtende onderneming is. Zo zijn perrons en treinen vaak ontoegankelijk voor rolstoelgebruikers, kaartautomaten zijn niet aangepast en het ontbreekt vaak aan assistentie. Mede op basis van tips van de gehandicapten komt de SP met dertien aanbevelingen. Binnenkort zal de regering komen met een stappenplan om het spoorvervoer in 2030 toegankelijk te hebben. Volgens de SP en een groot aantal gehandicapten kunnen veel maatregelen nu al worden doorgevoerd.
De SP verzamelde ongeveer 200 reacties van reizigers met een handicap. Vooral veel mensen in een rolstoel reageerden. Zij kunnen slechts van een beperkt aantal stations gebruik maken, zitten vaak op een onveilige en krappe rolstoelplaats in de trein, kunnen in veel treinen niet naar het toilet en zijn zeer afhankelijk van de assistentieverlening.
SP-Kamerlid Agnes Kant: "Als je de verhalen leest, schaam je je dat dit in Nederland nog kan. Alsof we onlangs pas hebben bedacht dat mensen met een handicap misschien ook wel eens willen reizen. Veel van de aanbevelingen die wij naar aanleiding van het onderzoek doen, kunnen op zeer korte termijn worden ingevoerd. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het aanpassen van de kaartautomaten, het beter bereikbaar maken van perrons en het verbeteren van de assistentieverlening. Het is dus vooral een kwestie van willen en doen."
NS, ProRail en regering zullen de handen ineen moeten slaan om op korte termijn de grootste problemen van de gehandicapten weg te nemen. Kant: "ProRail en NS lijken er geen belang bij te hebben om op te komen voor deze groep reizigers. Zij leveren immers geen geld op. De overheid dient daarom een sturende rol te nemen."