CDA

CDA
02-09-04
Verburg: Loonmatiging ook aan de top nodig voor economisch herstel

Deze week is in de Tweede Kamer gedebatteerd over het niet-algemeen verbindend verklaren (AVV) van CAOs in het geval van onverantwoorde loonstijging. Tijdens dit debat heeft CDA-vicefractievoorzitter Gerda Verburg onderstreept dat het CDA niet staat te springen om deze maatregel, die tijdelijk ingrijpt op de arbeidsverhoudingen.

Gezien het belang van loonmatiging voor de werkgelegenheid kan het gebruik ervan echter niet kan worden uitgesloten. Het voornemen om in bepaalde gevallen niet te AVVen komt niet uit de lucht vallen. Maar allereerst ligt de verantwoordelijkheid voor het maken van verantwoorde afspraken over de loonontwikkeling bij de sociale partners. Wij gaan er vanuit dat tijdens de onderhandelen zij ervoor zullen kiezen de lonen te matigen, in het gezamenlijk belang om de economie weer op het juiste spoor te krijgen, aldus Gerda Verburg.

Verburg: Wanneer sociale partners dit gezamenlijke belang niet waar dreigen te

maken door hoge looneisen aan te kondigen, dan mag het niet verbazen dat de

overheid haar verantwoordelijkheid neemt om dit algemeen erkende belang te

dienen. De vraag is hoe de overheid deze AVV-verantwoordelijkheid invult. Het CDA

verwacht hierbij dat een evenwichtige benadering wordt gekozen. Het toetsingskader

AVV biedt discretionaire bevoegdheid aan de minister. De CDA-fractie hecht er aan

de lijn van naderend tot 0 vast te houden en doet daarom een beroep op de minister

om van zijn discretionaire bevoegdheid in het kader van het AVV-en gebruik te

maken. Dit om afspraken in voor AVV aangeboden CAOs in redelijkheid en billijkheid

te wegen, aldus Verburg.

Tenslotte heeft Gerda Verburg tijdens het debat aangegeven dat het van belang is dat het hoger personeel en topmanagment het goede voorbeeld geven als het gaat om loonmatiging. We hebben het hier steeds over CAO-personeel. De CDA-fractie roept managers en ondernemers op om het goede voorbeeld te geven en voorop te lopen, bijvoorbeeld door naar Duits voorbeeld zelf als top 10% loon in te leveren en afspraken te durven maken over behoud van werkgelegenheid. Goed ondernemerschap toont zich vooral in moeilijke tijden.