CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 2 september 2004
Antonio: "Wat een heerlijk gevoel! Ik ben weer helemaal terug bij de christen-democratische familie"

Wat een heerlijk gevoel! Ik ben weer helemaal terug bij de christen-democratische familie. Ik mag eindelijk op actieve wijze het christen-democratische gedachtegoed over het voetlicht brengen, zowel in de gemeenteraad als in het maatschappelijk middenveld. Na een korte herorïentatieperiode wil ik in snel tempo werken aan herbouw van de contacten met de christen-democratische achterban. Ik wil dat mensen het vertrouwen in de christen-democratie handhaven en zich op intensieve wijze willen inzetten voor behoud van waarden als solidariteit, gemeenschapszin, burgerzin en gevoel voor traditie. Er moet weer vurig gedebatteerd worden over fundamentele thematieken als solidariteit met de zwakkeren in een mondiaal perspectief, traditioneel gezinsleven en sociale zekerheid. Ik wil er voor zorgen dat deze thematieken prominent op tafel komen.
Tegelijkertijd heb ik impliciet de taak concrete oplossingen aan te dragen voor de vaak ellendige situatie waarin vele gezinnen verkeren. Er is her en der sprake van cumulatie van ellende, perspectiefloosheid, de kloof tussen arm en rijk groeit erg snel. Het aantal gezinnen dat in armoede situaties leeft neemt toe en is schrikbarend hoog. Het ontbreken van welvaart bij deze mensen zit de toekomst van hun kinderen in de weg. Tegelijkertijd beseffen deze mensen dat zij de plicht hebben om hun kinderen goed op te voeden en om ervoor te zorgen dat ze op tijd naar school (kunnen) gaan. Professionals in de sector leveren een geweldige bijdrage aan de oplossing van problemen. Ook het beroepsonderwijs (ROC en HBO) is op professionele wijze hierbij betrokken; studenten en toekomstige beroepskrachten worden gestimuleerd om hun bijdrage te leveren. Daar ligt immers de kennis van methodieken en (integrale) aanpak van problemen.
Voorts wil ik blijven streven naar versterking van de sociale infrastructuur in deze stad. Bovendien wil ik de sociale sector tijd, rust en ruimte gunnen om zich te bezinnen op de plaats en positie van het welzijnswerk. Daartoe dienen politiek en overheid voorwaarden te creëren. Een sterke sociale en economische infrastructuur is een belangrijke voorwaarde voor een zo ruim mogelijke ontplooiingskansen voor de burgers. Het appèl op stadsbewonerschap en gemeenschapszin is een continu proces, waarbij sociaalagogen een cruciale rol spelen. Er zijn op dit gebied grote successen te melden, maar het werk moet gecontinueerd worden.

Antonio Silva