Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Van Wely verliest van Deep junior

Op 1 september speelde Loek van Wely een minimatch over twee partijen tegen het computerprogramma Deep Junior (huidige Wereldkampioen Computerschaken). De match is onderdeel van het "3rd International Conference on Entertainment Computing"(ICEC) in de TU Eindhoven (1-3 september 2004).

Van Wely verloor de eerste partij. Hij had een goed eindspel, maar trapte in een diepe tactische grap. De tweede partij eindigde in remise.

---

3e weekendtoenooi ASV belooft spannend te worden

Komend weekend wordt in het grand-café van het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum het Open Schaakkampioenschap van Arnhem gehouden. Het derde weekendtoernooi van ASV is opnieuw verder gegroeid. Niet alleen in aantal, maar ook in sterkte is weer een stap vooruit gezet. Zo zullen er mede door het deelnemen van ruim tien Duitsers, een Serviër en een Tsjech en een schaker uit Afghanistan voor het eerst meer dan honderd schakers aan dit toernooi deelnemen. Daarnaast heeft door de deelname van twee internationaal meesters, een FIDE-meester, alsmede titelverdediger Martin Becker en veel sterke Nederlandse KNSB-spelers het toernooi het toernooi flink aan kracht en uitstraling gewonnen.

De winnaar van 2003: Mrtin becker

De strijd om de Open Arnhemse schaaktitel van 2004 belooft heel spannend te worden. De 16-jarige titelverdediger Martin Becker uit Bochum zal het zwaar krijgen om zijn titel van 2003 te prolongeren. De concurrentie komt in eerste instantie van zijn coach en medewinnaar van de afgelopen editie, Martin Senff. Senff is in het deelnemersveld echter niet de enige internationaal meester. Ook ESGOO-speler Gerhard Schebler is IM en bovendien op basis van zijn rating de grootste favoriet voor de eindzege. Het trio zal zeker ook de handen vol krijgen aan de Servische FIDE-meester Sasa Jovanovic.

Krijgt het toernooi dan ook nog wel een Nederlands tintje? Jazeker! Die concurrentie zal voornamelijk gaan komen van de aanstormende jeugd. De 17-jarige Joost Michielsen van DSC Delft, Sander van Eijk van Wageningen en de komend seizoen voor SMB ook al in de eerste klasse uitkomende 15-jarige Robin Swinkels zullen het de gevestigde orde moeilijk gaan maken. Ook de voor derdeklasser BAT Zevenaar spelende Vincent Rothuis pas 14 jaar mag in de bovenste regionen worden verwacht.

Het toernooi bestaat echter niet alleen uit sterke buitenlanders en aanstormende jeugd. Veel mag verwacht worden van Rob van Helvoort van Rijswijk, maar ook van de sterke Arnhemmers Wouter van Rijn van het organiserende ASV en Bob Beeke van promotieklasser De Toren. Bovendien kent de titelstrijd elk jaar weer een outsider die ver reikt. Zo viel afgelopen jaar de ook nu deelnemende Mark Smits van Paul Keres en Olivier Bruning van ASV op. Een jaar eerder was die rol weggelegd voor Erwin Oorebeek van Wageningen. Wie de outsiders van dit jaar zijn, valt lastig te voorspellen. John Cornelisse van Wageningen en Dennis Arts van BAT Zevenaar zijn spelers die het in zich hebben om voor verrassingen te zorgen.

Wilt u het weten? Volg het toernooi dan op www.asv-schaken.nl. Op de toernooisite zullen elke ronden partijen te volgen zijn en ook zullen binnen een half uur na elke ronde de uitslagen en standen zijn bijgewerkt. Daarnaast zal er dan ook een rondeverslag te lezen zijn voorzien van fotos van die ronde.

---