Provincie Gelderland

|                                            |Nr.  |2004-373       |
|                                            |Arnhe|2 september    |
|                                            |m,   |2004           |
OVERLEGGROEP INGENSCHE WAARDEN KOMT OP GANG Deelnemers zien meerwaarde van dialoog

Milieugedeputeerde Henk Aalderink wil samen met Rijkswaterstaat zo veel mogelijk mensen en groeperingen betrekken bij het overleg over de te verwachten vergunningaanvraag voor een baggerspeciedepot in de Ingensche Waarden. Enige tijd geleden is daartoe de Overleggroep Ingensche Waarden in het leven geroepen. Het doel is om helder te krijgen wat er bij alle belanghebbenden leeft rondom deze vergunningaanvraag. Voor provincie en Rijkswaterstaat vormen de gevoerde gesprekken een belangrijke input wanneer de eventuele vergunningaanvraag getoetst en verleend gaat worden. 'Ik wil de kwaliteit van de besluitvorming verbeteren door zo veel mogelijk mensen bij dit proces te betrekken', zegt Henk Aalderink.

In de overleggroep vindt een uitwisseling van argumenten en standpunten plaats over de plannen rondom de baggerberging.Tijdens de eerste vergadering van de overleggroep waren naast een aantal betrokken overheden de milieuwerkgroepen uit de omgeving aanwezig. Twee omwonenden-groeperingen die ook waren uitgenodigd (Stichting Red de Betuwe en een groep omwonenden aan Ganzert/Kalverlandseweg) wilden niet deelnemen aan het overleg. In hun reacties aan de provincie geven zij aan in deelname aan de overleggroep geen meerwaarde te zien. Bovendien gaan zij ervan uit dat het overleg vooral bedoeld is om draagvlak te krijgen voor een voornemen waar zij zich niet in kunnen vinden. Voorshands zijn zij tegen iedere vorm van baggerberging.

Omdat de afwezigheid van deze groepen in de overleggroep door alle aanwezigen zeer werd betreurd, is afgesproken dat de onafhankelijke voorzitter nog contact met de groeperingen zou zoeken, om het doel van het overleg nog eens toe te lichten en te vragen of ze alsnog willen deelnemen. Resultaat is dat zij nogmaals te kennen hebben gegeven dat zij niet aan het overleg willen deelnemen. Ook de gemeente Buren, die met een ambtelijk toehoorder vertegenwoordigd was in de overleggroep, heeft in opdracht van de gemeenteraad haar vertegenwoordiger teruggetrokken.

Op 25 augustus jl. heeft het tweede overleg plaatsgevonden van de overleggroep Ingensche Waarden. In die vergadering is de ontstane situatie besproken. Conclusie van deze bespreking is dat, ondanks dat lang niet alle groepen uit de omgeving aan tafel zijn gekomen, de deelnemende groepen wel degelijk een meerwaarde zien in overleg. De milieugroepen verwachten meer gelegenheid tot inhoudelijke discussie dan in de formele procedure mogelijk is. Daarnaast kunnen alle partijen van elkaar waardevolle informatie krijgen, die hen in staat stelt hun rol in het formele proces beter te spelen. Provincie en Rijkswaterstaat kunnen hun toets van een vergunningaanvraag (leidend tot het verlenen of weigeren van een vergunning) beter uitvoeren en de milieugroepen kunnen hun kanttekeningen en bezwaren (bij een besluit tot verlening van een vergunning) gerichter inbrengen in de inspraakperiode over de ontwerpvergunning.

Milieugedeputeerde Henk Aalderink betreurt dat het niet gelukt is alle partijen aan tafel te krijgen. Toch is hij blij dat het overleg met de wel deelnemende groepen doorgaat. 'Mijn ervaring in vergelijkbare processen is dat alle partijen uiteindelijk meer gebaat zijn bij een open dialoog dan bij een gesloten opstelling. Ik ga het gesprek graag aan', aldus Aalderink. De provincie blijft openstaan voor uitbreiding van de dialoog met andere groeperingen uit de omgeving, en zal ook de communicatie met de gemeente Buren voortzetten. Aalderink hoopt binnenkort een toelichting te kunnen geven aan de raadscommissie Ruimte over het initiatief om in de Ingensche Waarden een slibdepot te realiseren.



Provincie Gelderland