Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 2 september 2004


Vragen van het lid Kalsbeek (PvdA) aan de minister van Justitie


over de Otto Gerhard Heldringstichting te Zetten


* Is het waar dat u in februari 2001 de Otto Gerhard Heldringstichting te Zetten opdracht heeft gegeven voor een voorlopig ontwerp van nieuwe behandelplaatsen voor jongeren?


* Is het u bekend dat de Heldringstichting heeft voldaan aan deze opdracht door een multifunctioneel complex te ontwerpen dat plaats biedt aan 120 jongeren en dat zowel voor strafrechtelijke als voor civielrechtelijke plaatsen kan worden gebruikt, dat de grond voor deze nieuwbouw al om niet is verworven en dat het definitieve ontwerp u in juli 2002 is aangeboden?


* Hoe verklaart u het feit dat deze kant- en klare nieuwbouwplannen al ruim twee jaar bij u bekend zijn, terwijl nog geen begin is gemaakt met de uitvoering hiervan?


* Is het waar dat een argument voor het niet aanvangen van de nieuwbouw in Zetten is gelegen in het feit dat u de nieuwbouw liever in de Randstad situeert? Zo ja, wat is hiervan de reden? Bestaan voor nieuwbouw in de Randstad reeds concrete voornemens? Zo ja, waar en wanneer worden die gerealiseerd? Bent u van oordeel dat de centrale ligging van Zetten, de reeds aanwezige infrastructuur van de Heldringstichting en de prijs van de grond, argumenten zijn om de nieuwbouw eerder in Zetten dan in de Randstad te realiseren? Zo neen, waarom niet?


* Hoe lang is op dit moment de wachtlijst voor niet-strafrechtelijke opvangplaatsen voor jongeren? Rechtvaardigt deze wachtlijst het niet uitvoeren van de nieuwbouwplannen? Zo ja, op welke wijze?


* Hoe verhoudt het langdurig uitblijven van reeds ontworpen nieuwbouw zich tot de te beperkte capaciteit in justitiële jeugdinrichtingen en de onder andere in uw Plan van aanpak d.d. 1 juli jl. erkende noodzaak om meer behandelplaatsen voor jongeren te realiseren? Hoe verloopt overigens de uitvoering van de in het Plan van aanpak opgenomen voornemens?


* Kunt u garanderen dat de nieuwbouw in Zetten op een zo kort mogelijk termijn kan worden gestart? Zo ja, wanneer kan de bouw beginnen? Zo neen, waarom niet? Bestaat de mogelijkheid dat geheel wordt afgezien van de nieuwbouw in Zetten? Zo ja, waarom?


* Kunt u de directie van de Heldringstichting op zo n kort mogelijke termijn informeren over uw plannen met betrekking tot de geplande nieuwbouw?