Ministerie van Justitie

Koningin Beatrix en minister Verdonk op Schiphol

Koningin bezoekt uitzet- en verwijdercentrum Schiphol 1 september 2004

Koningin Beatrix bezocht woensdag met minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie het uitzetcentrum en het verwijdercentrum op Schiphol. De Koningin kreeg op beide locaties een uiteenzetting over de achtergronden en praktijk van het terugkeerbeleid, sprak met medewerkers en werd rondgeleid.

In het uitzetcentrum op Schiphol-Oost sprak de Koningin met de locatiedirecteur en een aantal medewerkers over het uitzetbeleid als onderdeel van het terugkeerbeleid. Aan de orde kwamen onder meer: identiteit- en nationaliteitsvaststelling, gescheiden uitzettingen, en afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Aansluitend werd de Koningin rondgeleid door het centrum, waarbij onder andere een cel en de gemeenschappelijke verblijfsruimten werden bezichtigd.

In het verwijdercentrum op Schiphol-West sprak de Koningin met de commandant Vreemdelingenzaken en een aantal medewerkers over het verwijderingsbeleid, de omstandigheden waaronder verwijderingen plaatsvinden, en de maatschappelijke implicaties van het beleid. Tot slot werd zij rondgeleid langs het cellencomplex, de observatieruimte en de vertreksluis van het centrum.