Provincie Limburg

Limburgse boeren mogen tot 16 september bouwland bemesten, maar niet overal

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben, op verzoek van de LLTB, besloten de periode waarin dierlijke mest mag worden aangewend, te verlengen tot en met 15 september 2004. Deze verlenging heeft alleen betrekking op bouwland. De verlenging komt nadat Minister Veerman van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit zich bereid heeft getoond het uitrijverbod, opgenomen in het Besluit Gebruik Meststoffen(BGM) met 14 dagen uit te stellen vanwege de extreem natte weersomstandigheden in grote delen van Nederland.

In tegenstelling tot vorig jaar geldt dit jaar het uitrijverbod van dierlijke mest alleen voor bouwland waarop op 28 augustus 2004 nog granen stonden. Tevens moet dit bouwland gelegen zijn in de niet-freatische grondwaterbeschermingsgebieden en het bodem-beschermingsgebied Mergelland als aangewezen in de Provinciale Milieuverordening Limburg (PMV), met uitzondering van de in dit bodembeschermingsgebied gelegen freatische
grondwaterbeschermingsgebieden (inclusief de bijbehorende waterwingebieden). Grasland is dit jaar uitgesloten van de ontheffing van het uitrijverbod. GS stellen dat er geen bodemkundige belemmeringen zijn geweest voor het aanwenden van dierlijke mest op grasland en dat er in augustus voldoende mogelijkheden voor bemesting van grasland zijn geweest. Hetzelfde geldt voor niet-beteelde grond.

Concreet betekent dit dat voor de volgende
grondwaterbeschermingsgebieden (inclusief de bijbehorende waterwingebieden) in Limburg het verbod blijft bestaan om vanaf 1 september dierlijke mest uit te rijden: Mookerheide, Bergen, Beegden, Waterproduktie Heel, Roosteren, Craubeek, Roodhoorn, IJzeren Kuilen, De Tombe, De Dommel, Heer-Vroendaal en Itteren-Borgharen. Bij de afweging van dit besluit is zowel naar het belang van de boeren gekeken al ook naar het algemeen belang met het oog op de drinkwaterwinning.

Gedeputeerde Staten van Limburg hebben aan de verlenging de voorwaarde verbonden dat het uitrijden van dierlijke mest op bouwland wordt gecombineerd met het inzaaien van een groenbemester.

2-9-2004 15:01