FNV

voorjaarsoverleg

`Brutale werkgeversbaas verdraait feiten'

"Arrogant, paternalistisch, brutaal en een verdraaiing van de feiten." FNV-voorzitter Lodewijk de Waal hoeft geen seconde na te denken om een vernietigend oordeel te vellen over een open brief van VNO-NCW-voorzitter Schraven. Die roept de vakcentrales FNV, CNV en MHP op om "de heilloze weg van acties te verlaten".

De Waal: "De toon van deze brief is er een van een baas tegen zijn bedienden: `jullie dit... en jullie dat...' Wat een arrogantie. Bovendien is het een en al verdraaiing van de feiten. Zo zegt-ie onze afweging niet te snappen om het aanbod voor een prepensioen bij 62,5 jaar af te wijzen. Maar hij vergeet er dan bij te vertellen dat het dan gaat om een niet verplichte en individuele regeling. Jongeren zullen daar niet aan meedoen. En dan wordt zo'n regeling voor ouderen onbetaalbaar. Een lege huls dus. "

Echt ziedend is De Waal over de opmerking in de brief van de werkgeversbaas hoe de vakbeweging dat aan haar leden gaat uitleggen? De Waal: "Wat een brutaliteit. We hebben het voorafgaand aan ons referendum aan de leden uitgelegd. We kregen 400.000 heldere antwoorden! Schraven kan zich beter druk maken over het probleem hoe hij aan zijn werkgeversleden denkt uit te leggen, wat die aanmoeten met hun werknemers van boven de 50 die op hun tandvlees lopen."

Tenslotte zegt Schraven - na eerst opgeroepen te hebben tot verantwoorde en gematigde loonafspraken - `graag bereid te zijn tot nader overleg met jullie'. De Waal: "Dit is geen oproep tot overleg, maar een uitnodiging tot algehele capitulatie. Maar het tij is verlopen, we gaan actie voeren!"

2 september 2004