Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 3299111
Telefax (024) 3292378
---

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie

Datum Nummer persbericht
30 augustus 2004 p088


Bestemmingsplan Lent Oost onherroepelijk geworden

De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft 25 augustus jl. het ingestelde beroep tegen de door Gedeputeerde Staten van Gelderland verleende goedkeuring aan het 'Bestemmingsplan Lent Oost 2002' in de gemeente Nijmegen ongegrond verklaard. Daarmee is dit bestemmingsplan onherroepelijk geworden en kan niet meer worden aangevochten.

De gemeenteraad had het ontwerp-bestemmingsplan 16 april 2003 vastgesteld. De provincie verleende 4 november 2003 haar goedkeuring. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door het toekomstige plassengebied, aan de oostzijde door het kassengebied Vossenpels, aan de zuidzijde door de Steltsestraat en aan de westzijde door het bestaande dorp Lent en de Visveldsestraat. In het bestemmingsplan zijn 1.400 woningen voorzien, waarvan er al ruim 350 zijn gerealiseerd in het huidige Visveld. Het ingestelde beroep van een eigenaar van één de percelen van het bestemmingsplan was onder meer gericht tegen de vastgestelde bouwhoogte van 12 meter voor de te bouwen woningen aan de Turennesingel. Volgens de eigenaar zou dat zijn woonklimaat aantasten. Hetzelfde zou het geval zijn als de gemeente op de kruising van de Turennesingel en Laauwickstraat een rotonde aanlegt. In beide gevallen verklaarde de Raad van State de beroepen ongegrond.

De gemeente Nijmegen ervaart de uitspraak als een opsteker. De verdere planontwikkeling- en uitvoering kan nu voorspoedig plaatsvinden. Op basis van de vrijstellingsprocedure was al gestart met de bouw van 56 woningen bij de Turennesingel, grenzend aan het bestaande dorp. Bovendien starten diverse projectontwikkelaars dit najaar in het noordelijke deel van het Visveld met de bouw van 200 woningen. Oplevering wordt volgend jaar verwacht.

Naast Lent Oost zijn in januari en juni nog twee andere bestemmingsplannen onherroepelijk geworden, namelijk 'Park Oosterhout' en 'Stadsas Noord'. Daarmee is niet alleen een goede basis gelegd voor de woningbouw, maar ook voor de realisering van infrastructuur, zoals verkeersvoorzieningen, openbaar groen, trottoirs en wegen. Hetzelfde geldt voor de komst van een nieuw, zogeheten voorzieningenhart. Hierbij kan men denken aan een basisschool, peuterspeelzaal, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, gymzalen, horeca, jeugdgezondheidszorg en een kantoor van Tandem. Dit voorzieningenhart is gepland aan het Stadshof in de wijk Visveld.